Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης των τριών χερσαίων «οικοπέδων» με τα ΕΛΠΕ και την Energean Oil &Gas για την έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος και εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.

Τα «οικόπεδα» που παραχωρούνται είναι η «'Αρτα - Πρέβεζα" και η «ΒΔ Πελοπόννησος» στα ΕΛΠΕ και το οικόπεδο της περιοχής «Αιτωλοακαρνανίας» στην Energean Oil & Gas.

Πλέον μπορούν να υπογραφούν οι συμβάσεις μίσθωσης με τις εταιρείες και να ακολουθήσει η κύρωση των συμβάσεων αυτών στη Βουλή.

Οι διαγωνισμοί για τις τρεις χερσαίες περιοχές είχαν προκηρυχθεί το 2014. Εν τω μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες και για την παραχώρηση του «οικοπέδου 2», της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κέρκυρας, που είχε προκηρυχθεί επίσης το 2014 με τον μεγάλο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια μπλοκ. Η σύμβαση μίσθωσης έχει ήδη μονογραφηθεί με την ανάδοχο κοινοπραξία των Τotal/Edison/EΛΠΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με πληροφορίες την έχει εγκρίνει και θα προωθηθεί για κύρωση στη Βουλή. Αν οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν σύντομα, οι προκαταρκτικές έρευνες, τα σεισμικά, μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στο 2018.

Τα ΕΛΠΕ αναμένουν εξάλλου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραχώρηση στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το «οικόπεδο 10».

Τέλος το υπουργείο σχεδιάζει τη διεξαγωγή πρόσθετων σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, τη χάραξη νέων μπλοκ προς παραχώρηση και την επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή αυτή, καθώς στην προηγούμενη φάση είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνον για 3 από τα 20 μπλοκ.