Την τεχνολογία χρήσης φωτοβολταϊκών πάνελ σε υδάτινες επιφάνειες, θα αξιοποιήσει η ενεργειακή εταιρεία Akuo Energy Greece για την δημιουργία των πρώτων πλωτών φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλία. Χθες υπογράφτηκαν οι σχετικές συμφωνίες με τον ΤΟΕΒ Πηνειού και τον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας.

Το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μας ενημερώνει σχετικά:

"Ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μετατρέψει την πράσινη ενέργεια σε πράσινη συνέργεια προς όφελος των ανθρώπων, με πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή και ολόκληρη την κοινωνία, πρόκειται να κατασκευαστεί στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και της εταιρίας Akuo Energy Greece.

To μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και πλωτών στοιχείων, που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τα φαινόμενα εξάτμισης. Διατάξεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για τη Θεσσαλία.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχα μεγάλα έργα που στοχεύουν στην αξιοποίηση των ΑΠΕ στην πρωτογενή παραγωγή.

Κ. Αγοραστός

«Σήμερα ανοίγουμε νέους δρόμους, μια νέα λεωφόρο για το μέλλον. Η σημερινή μέρα είναι σημαντική. Δεν ήρθαμε απλώς να μιλήσουμε για λύσεις, ήρθαμε με σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει για την πρότυπη εφαρμογή αγροενέργειας Νet- metering σε αποστραγγιστικά κανάλια και ταμιευτήρες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την πρωτοκαθεδρία πανελλαδικά. Στις κρίσεις δεν παραδινόμαστε, αλλά συνεργαζόμαστε. Προχωράμε σε μεγάλα και αποτελεσματικά διαγενεακά έργα.

Είμαστε στο πλευρό όλων των ΤΟΕΒ του θεσσαλικού κάμπου που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα καινοτόμα έργα. Χρειάζεται στρατηγική και όραμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα διαθέτει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Τα οφέλη του έργου

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου: Το σχέδιό μας είναι βαθύ κοινωνικό, γιατί επαναφέρει την ισορροπία οφέλους σε όλους. Γιατί δεν θα σταματήσει η παραγωγή, γιατί το κράτος δεν χρειάζεται να ενισχύει με χρήματα τους λογαριασμούς των αγροτών, δίνοντας τα χρήματα αυτά προς ενίσχυση άλλων κοινωνικών ομάδων. Η ΔΕΗ θα εισπράττει τα χρήματα για το ρεύμα, ενώ σήμερα αδυνατεί να τα εισπράξει, με αποτέλεσμα τα χρέη να μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή, που είναι ο καθένας από μας. Θα εκλείψουν τους καλοκαιρινούς μήνες οι κοινωνικές αναταραχές, οι μικροδιαφωνίες μεταξύ των αγροτών, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν οξυνθεί λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Επιπλέον δεν δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη, εκμηδενίζεται το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος για τον ΤΟΕΒ (αγρότες), προκύπτουν πολλά περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, εξασφαλίζεται ένα βιώσιμο και αειφόρο σύστημα αγροτικής παραγωγής, με ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια στον αγρότη, μείωση κόστους παραγωγής και αύξηση ανταγωνιστικότητας. Αλλάζει εποχή ο αγροτικός τομέας, επέρχεται ισορροπία με win-win έργα προς όφελος της κοινωνίας».

Άριστη συνεργασία με όλους

«Η κυβέρνηση προσπαθεί, παρά τα δημοσιονομικά περιθώρια να παρέμβει, αλλά αυτό δεν φτάνει, όπως δεν φτάνουν και τα 240.000 έργα που έχουμε κάνει στον αγροτικό τομέα, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 2 δις ευρώ. Η χώρα και η Ευρώπη χρειάζεται αυτάρκεια σε ενέργεια, νερό και τροφή. Με στρατηγική συμμαχία με τον ΤΟΕΒ Πηνειού και με σημαντική βοήθεια από την κυβέρνηση, μετά από
πολλές συζητήσεις και βλέποντας καλές πρακτικές όπως στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας και στην Ινδία, προχωρήσαμε σε μία στρατηγικής σημασίας συμμαχία με την εταιρεία Akuo. Όσοι αναρωτιέστε αν θα ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα, σας υπενθυμίζω το πετυχημένο παράδειγμα της λίμνης Κάρλας, όπου χιλιάδες αγρότες ποτίζουν δωρεάν πάνω από 25.000 στρέμματα. Η συνεργασία μας με την κυβέρνηση είναι άριστη.

Το μαρτυρά η παρουσία στην εκδήλωση του ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρου Βαρελίδη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα. Έχει κατατεθεί ο φάκελος στη ΡΑΕ, έχει χαρτογραφηθεί η περιοχή, τρέχουν οι διαδικασίες. Γι΄αυτό απαιτείται η συνεργασία του Υπουργείου, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης και των κατασκευαστών. Είμαστε μία ομάδα που ανοίγει δρόμους προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Eric Scotto

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Akuo, κ. Eric Scotto ευχαρίστησε τον Κ. Αγοραστό για την καθοριστική συμβολή του στην κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη που θα γίνει στην καρδιά της Θεσσαλίας, η οποία προσφέρεται για την αξιοποίηση όλων των φυσικών πηγών ενέργειας, ήλιο, αέρα και νερό. «Με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας το νερό γίνεται
όλο και πιο σπάνιο. Η Εταιρία μας κατασκεύασε ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη στο Νότο της Γαλλίας, αλλά αυτό που σχεδιάζουμε εδώ στη Θεσσαλία είναι 10 φορές μεγαλύτερο, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Δεσμευόμαστε να το υλοποιήσουμε άμεσα, σε συνάφεια με τον εθνικό στόχο, το 80 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 να καλύπτεται από ΑΠΕ».

François de Ricolfis

O επικεφαλής του Περιφερειακού Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. François de Ricolfis, υποστήριξε ότι «η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα είναι πολύ χαρούμενη για τη συνεργασία αυτή και την συμμετοχή της Akuo στο φιλόδοξο σχέδιο στη Θεσσαλία. Η Γαλλία έχει ήδη κατασκευάσει μία γέφυρα που ενώνει την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη Ελλάδα, επεκτείνουμε αυτή την
γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με το σχέδιο αξιοποίησης των ΑΠΕ που αποτελεί μία νέα «γέφυρα» ανάμεσα στη Θεσσαλία, τη Γεωργία και τον μοντερνισμό. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το παλιό σύστημα διαχείρισης ενέργειας και μπαίνει στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα εντυπωσιακό project που το υποστηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση».

Πέτρος Βαρελίδης

Ο ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ κ. Πέτρος Βαρελίδης αναφέρθηκε στην πολύ ισχυρή στρατηγική συμμαχία που έχουν Ελλάδα και Γαλλία και χαρακτήρισε «πραγματικά πρωτοπόρο σε όλη την Ευρώπη το αγροφωτοβολταικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Οι Θεσσαλοί παραγωγοί πρέπει να είναι περήφανοι για αυτό το καινοτόμο εγχείρημα στον κάμπο. Ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός έχει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της συνεργασίας και του αξίζουν συγχαρητήρια. Η κυβέρνηση θα στηρίξει το project».

Κώστας Ανδριοσόπουλος

Ο Δ/ντων Σύμβουλος της Akuo Energy Ελλάδας, κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος μίλησε για την ικανότητα, τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα της Εταιρίας να υλοποιεί μεγαλεπήβολα έργα, όπως το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη. Ευχαρίστησε τον Κ. Αγοραστό για το όραμα που έχει και τη διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύει, αλλά κι όλους τους παραγωγούς που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση και οι οποίοι συνεργάζονται με την Εταιρία. «Θα τρέξουμε με τον γρηγορότερο δυνατό ρυθμό για να κατασκευάσουμε το έργο στα επόμενα δύο με τρία χρόνια» τόνισε.

Αθ. Κορκόβελος

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας Αθανάσιος Κορκόβελος, χαρακτήρισε την ημέρα «ορόσημο για τη Θεσσαλία, καθώς μπήκαν τα θεμέλια για την εγκατάσταση ενός ιδιαίτερα σημαντικού πιλοτικού έργου, ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε χώρο δικαιοδοσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και του ΤΟΕΒ Πηνειού για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από την εταιρεία Akuo». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό για την ουσιαστική συνδρομή του στο εγχείρημα αυτό, το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων των Οργανισμών, που μαζί με την πρωτογενή παραγωγή -που από τη φύση της δεσμεύει CO2 από την ατμόσφαιρα- χτυπά ευχάριστα τις φιλοπεριβαλλοντικές μας χορδές. Η παραγωγή αυτής της πράσινης ενέργειας θα βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους του σημαντικότερου συντελεστή αγροτικής παραγωγής, όπως έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας, της ηλεκτρικής ενέργειας».

Χαρ. Σουλιώτης

Ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Χαράλαμπος Σουλιώτης (εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Δημ. Τσιούρη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση), εξέφρασε τη χαρά του καθώς ο Οργανισμός αποτελεί μέρος του μνημονίου συνεργασίας και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό για την καθοριστική του συμβολή στην εξέλιξη αυτή. «Με τη συμμετοχή μας στο Μνημόνιο Συνεργασίας, ως ενεργοί αγρότες, στοχεύουμε πρωτίστως στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες-αρδευτές στην καθημερινότητά τους. Πολύ σημαντική είναι η κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του ΤΟΕΒ με την μείωση των τελών άρδευσης που πληρώνουν τα μέλη και η μείωση της απώλειας νερού. Στόχος μας, ως Οργανισμός είναι, να ανοίξουμε το δρόμο, ώστε όλο και περισσότεροι ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή και να γίνουν πιο βιώσιμοι εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτάρκειά τους μέσω αντίστοιχων επενδύσεων».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δωρεά της Akuo Energy στη Γναθοχειρουργική Πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, παρουσία της Διευθύντριας του Τμήματος Π. Κουρσούμη".