Την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος δρομολογεί η κυβέρνηση, καθώς το αίτημα για λήψη συντονισμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επαναδιατυπώθηκε χθες στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, δεν φαίνεται να βρήκε ευήκοα ώτα.

Ο Ελληνας υπουργός επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα. «Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στους ομολόγους του, τους οποίους κάλεσε επίσης να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Κρατώντας μικρό καλάθι και για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στο μέτρο επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά προκειμένου να διευκολύνει την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος για το σύνολο των καταναλωτών, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από την αγορά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά ως προς την αδυναμία των καταναλωτών κάθε κατηγορίας να πληρώσουν εγκαίρως.

Μεγάλες επιβαρύνσεις

Η συνεχής επιβάρυνση των καταναλωτών από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα σημείωσε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 την έβδομη μεγαλύτερη

αύξηση στην Ε.Ε., με ποσοστό 20,3%, σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κινήθηκε στο 12%.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μάλιστα με κατανάλωση από 500-2.500 MWH ετησίως πλήρωσαν τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, 0,2238 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν η μέση τιμή στην Ε.Ε. ήταν 0,1445 ευρώ. Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ρεύματος πανευρωπαϊκά στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων, κατά 111,3%, ακολουθώντας τη Βουλγαρία με αύξηση 114,4%.

Για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή πλαφόν, και μάλιστα με εφαρμογή από τον Ιούνιο, προϊδέασε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ εξετάζονται διάφορα σενάρια επιβολής ανώτατου ορίου είτε στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά είτε στα έσοδα των μονάδων σε συνδυασμό με αποζημιώσεις βάσει του μεταβλητού τους κόστους.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή