Τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί ο εκτός λειτουργίας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο (ισχύος 3 MWel) στους κατοίκους του Μικρού Κεφαλόβρυσου Τρικάλων συζητήθηκαν την Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με επερώτηση της ΛΑΣΥ.
Άπαντες καταδίκασαν την συνεχιζόμενη όχληση από την πλευρά του συγκεκριμένου εργοστασίου, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να υπενθυμίζει ότι η Περιφέρεια ήταν πάντα αντίθετη αλλά την σχετική άδεια έδωσε η κυβέρνηση δια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη μονάδα δεν είναι καινούργιο καθώς η εν λόγω επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει αεροστεγώς την πρώτη ύλη που συνέλεξε με αποτέλεσμα αυτή να μυρίζει άσχημα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή. Λέγεται μάλιστα ότι η αδυναμία λειτουργίας της οφείλεται σε σοβαρή αστοχία η οποία σχετίζεται με την κατασκευή της.
Η ιδιοκτήτρια εταιρία ονομάζεται «ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», ανήκει σε Αθηναίους εργολήπτες, και έλαβε κανονικά άδεια καθώς στα χαρτιά πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι θα εξεταστούν τρόποι απομάκρυνσης του εργοστασίου από την περιοχή και προέβλεψε ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Ο συγκεκριμένος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας από βιοαέριο, βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού του Μικρού Κεφαλόβρυσου, που αριθμεί 1.200 μόνιμους κατοίκους, σε απόσταση 250 μέτρων από την πρώτη κατοικία, 300 μέτρα από επιχειρήσεις της περιοχής και σε απόσταση 400 μέτρα από τις υπόλοιπες κατοικίες, ενώ κοντά βρίσκονται και το γήπεδο ποδοσφαίρου του Κεφαλόβρυσου και ένα κέντρο συνεστιάσεων.
Επίσης εφάπτεται με την παλιά κοίτη του Πηνειού ποταμού (ρέμα-ΤΡΙΧΙΑ), όπου έχει δημιουργηθεί ο λεγόμενος δανειοθάλαμος της Εθνικής Οδού Ε-65, ήτοι φυσική λίμνη 300 στρεμμάτων, με βάθος 3-4 μέτρα από την λήψη αδρανών υλικών από την περιοχή (ποταμιά του Πηνειού ποταμού), 500 μέτρα από την νέα κοίτη του ποταμού Πηνειού, 1.200 μέτρα από τον εγκεκριμένο υδροβιότοπο «ΓΚΥΤΖH», που βρίσκεται στο άλλο άκρο του οικισμού του Κεφαλοβρύσου και 500 μέτρα από το πλατανόδασος Κεφαλοβρύσου-Διαλεχτού «ΜΠΑΤΖΙΟΣ» που αποτελεί περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους.
Η επιχείρηση σύμφωνα με τη μελέτη για τη λειτουργία της, χρειάζεται ενσίρωμα, καλαμποκιού σε μικρό ποσοστό σε σχέση με τα λύματα από χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, βουστάσια, καθώς και λύματα άλλων αγροτομηχανικών μονάδων (ελαιουργιών, σφαγείων, τυροκομείων, ιχθυοτροφείων, κλπ), λύματα βιολογικών καθαρισμών, καθώς και αποσύνθεση του οργανικού κλάσματος απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr
* φωτογραφία αρχείου