«Φωτιά» στους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος βάζουν οι ρυθµιζόµενες χρεώσεις, την ίδια στιγµή που η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την κατανάλωση. Οι καταναλωτές ρεύµατος όλων των κατηγοριών (νοικοκυριά, βιοµηχανία, εµπορικές επιχειρήσεις κ.λπ.) θα κληθούν να πληρώσουν νέες αναδροµικές αυξήσεις για το 2023 συνολικού ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό προκύπτει από την αναθεώρηση του Wacc που ενέκρινε η ολοµέλεια της ΡΑΑΕΥ την περασµένη Πέµπτη τόσο για τον Α∆ΜΗΕ όσο και για τον ∆Ε∆∆ΗΕ. Συγκεκριµένα, για τον Α∆ΜΗΕ το Wacc της τριετίας 2023-2025 αναπροσαρµόστηκε στο 7,51% και του ∆Ε∆∆ΗΕ για τη διετία 2023-2024 στο 7,66%. Βάσει αυτής της αναπροσαρµογής θα αναπροσαρµοστεί προς τα πάνω και συγκεκριµένα κατά περίπου 28 εκατ. το ρυθµιζόµενο ετήσιο έσοδο του Α∆ΜΗΕ για το 2023 και κατά περίπου 32 εκατ. το ρυθµιζόµενο ετήσιο έσοδο του ∆Ε∆∆ΗΕ, ποσό που θα επιµεριστεί στους καταναλωτές έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των δύο διαχειριστών στη ΡΑΑΕΥ. Οι εισηγήσεις για τις αναδροµικές αυξήσεις των χρεώσεων χρήσης συστήµατος µεταφοράς και του δικτύου διανοµής αναµένονται µέσα στις επόµενες ηµέρες, και η ΡΑΑΕΥ προσανατολίζεται στο να εγκρίνει την ανάκτησή τους σε διάστηµα τριετίας ή και πενταετίας προκειµένου να περιορίσει τις άµεσες επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ δεν ενέκρινε αναθεώρηση του Wacc για τον Α∆ΜΗΕ και το 2022, όπως ζητούσε ο διαχειριστής, από το 6,1% στο 7,7%, επικαλούµενος τη µεταβολή του οικονοµικού περιβάλλοντος, τις πληθωριστικές πιέσεις και τους όρους δανεισµού, ζήτηµα που για τον Α∆ΜΗΕ παραµένει ανοιχτό. Η διοίκηση του Α∆ΜΗΕ αναµένει να πάρει επισήµως στα χέρια της την απόφαση της ΡΑΑΕΥ για να τοποθετηθεί ως προς το εγκεκριµένο ύψος του Wacc, ενώ θα πρέπει να σηµειωθεί ότι είχε αρχικά αιτηθεί αναπροσαρµογή από το 6,1% στο 8,51% την τριετία 2023-2025.

Οι νέες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου µεταφοράς και διανοµής έρχονται σε συνέχεια αυτών που επεβλήθησαν από τον περασµένο Νοέµβριο για τα δίκτυα µεταφοράς και από την 1η Μαΐου φέτος για τα δίκτυα διανοµής. Για κάποιες µάλιστα επιχειρήσεις το κόστος δικτύου του ∆Ε∆∆ΗΕ αυξήθηκε από τον Μάιο κατά 1.680,30% και η σχετική χρέωση είναι πολλαπλάσια του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδιοκτήτης µικρού ξενοδοχείου στην Αράχωβα καταγγέλλει στην «Κ» ότι πριν από τις αυξήσεις του Μαΐου πλήρωνε για το δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ 217,57 ευρώ τον µήνα και µετά τον Μάιο πληρώνει 2.958,48 ευρώ τον µήνα! Ο κ. Μπάµπης Ταγλής θέτει µέσω της «Κ» στη δηµοσιότητα τον λογαριασµό του Mαΐου, όπου καταγράφονται κόστος ηλεκτρικής ενέργειας 602,63 ευρώ και κόστος ρυθµιζόµενων χρεώσεων 410,08 ευρώ (αφορά το σύνολο των ρυθµιζόµενων χρεώσεων και όχι µόνο τον ∆Ε∆∆ΗΕ, που τον συγκεκριµένο µήνα η χρέωση είναι στα 217,57 ευρώ). Στον λογαριασµό του Ιουνίου το κόστος ρεύµατος είναι 457,48 ευρώ και το κόστος ρυθµιζόµενων χρεώσεων 3.126,34 ευρώ, αποτέλεσµα της αύξησης της χρέωσης του δικτύου του ∆Ε∆∆ΗΕ στις 2.958,48 ευρώ. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις µε ωριαίο µετρητή (ψηφιακό) έχουν επιβαρυνθεί µε τις µεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς η ηµερήσια χρέωση χρήσης δικτύου από τα 7,92 ευρώ πριν από τον Μάιο ανέβηκε στα 141,42 ευρώ. Το ζήτηµα απασχολεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσµος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), οι νοµικές υπηρεσίες του οποίου εξετάζουν τρόπους αντίδρασης.

Τα τέλη δικτύου υπερτριπλασιάστηκαν από τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων µέσης και χαµηλής τάσης. Σύµφωνα µε στοιχεία της EBIKEN (Ενωση Βιοµηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), µε την παλαιά µέθοδο η χρέωση ισχύος ήταν 1,097 ευρώ/kw/µήνα και γίνεται 42 ευρώ/κva/έτος, που ισοδυναµεί µε περίπου 3,5 ευρώ/kw/µήνα. Αντιστοίχως, η χρέωση ενέργειας από 0,0028 ευρώ/kwh διαµορφώνεται στα 0,00413 ευρώ/kwh. Είχαν προηγηθεί από τον περασµένο Νοέµβριο αυξήσεις στα τέλη χρήσης συστήµατος του Α∆ΜΗΕ. Συγκεκριµένα, για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιοµηχανίες) η χρέωση συστήµατος από 1,963 ευρώ/µεγαβατώρα το 2021 αναπροσαρµόστηκε σε 3,728 ευρώ/µεγαβατώρα, για τις επιχειρήσεις µέσης τάσης από 1,384 ευρώ/µεγαβατώρα σε 3,869 ευρώ/µεγαβατώρα, και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι συνδεδεµένες µε το δίκτυο χαµηλής τάσης από 6,35 ευρώ/µεγαβατώρα σε 9,78 ευρώ/ µεγαβατώρα.

Μόνο από τις αυξήσεις του Mαΐου στις χρεώσεις χρήσης δικτύου του ∆Ε∆∆ΗΕ ένα µέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ετησίως 3.750 KWH θα επιβαρυνθεί µε πρόσθετο κόστος της τάξης των 76 ευρώ. Από 98 ευρώ που πλήρωνε πριν, υπολογίζεται ότι θα πληρώνει 174 ευρώ.

Προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται ότι θα αποφευχθεί νέα επιβάρυνση των καταναλωτών από τις ΥΚΩ. Επειτα από σχετική εισήγηση του ∆Ε∆∆ΗΕ, η ΡΑΑΕΥ αναµένεται να εισηγηθεί στα συναρµόδια υπουργεία τη στήριξη του ειδικού λογαριασµού ΥΚΩ µε 90-110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισµό, προκειµένου να καλυφθεί το έλλειµµα του 2023 που προβλέπεται στα 37 εκατ. ευρώ και να δηµιουργηθεί και ένα «µαξιλάρι» ασφαλείας της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή