Υπό δοκιμασία θέτει ο καύσωνας που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος. Η ζήτηση για ρεύμα αυξάνεται σημαντικά και ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που ήταν εκτός αγοράς, ενώ έχει ζητήσει την πλήρη λειτουργία μονάδων ιδιωτών παραγωγών. Η αύξηση της ζήτησης έχει εκτοξεύσει την τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές.

Υπό δοκιμασία θέτει ο καύσωνας που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος. Η αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών έχει αυξήσει τη ζήτηση για την κάλυψη της οποίας ο ΑΔΜΗΕ έχει αρχίσει από χθες να «επιστρατεύει» τον λιγνίτη, θέτοντας υποχρεωτικά σε λειτουργία μονάδες που ήταν εκτός αγοράς. Χθες, σε καθεστώς υποχρεωτικής ένταξης λειτούργησε η μονάδα 4 του Αγ. Δημητρίου, ενώ για σήμερα ο ΑΔΜΗΕ προγραμμάτιζε να εντάξει υποχρεωτικά στο σύστημα δύο λιγνιτικές μονάδες πέραν των δύο που η ΔΕΗ είχε εντάξει από μόνη της στην αγορά. Η αγωνία για την ευστάθεια του συστήματος συνδέεται αφενός με τη χαμηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά λόγω άπνοιας και αφετέρου με το γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης (Αμύνταιο 1 και 2, Καρδιά 3 και 4). Σε σχέση πάντως με την περίοδο της κακοκαιρίας τον Φεβρουάριο, η αξιοπιστία του συστήματος υψηλής τάσης έχει ενισχυθεί καθώς εδώ και μερικές ημέρες λειτουργεί με πλήρη φορτία το κέντρο υπερυψηλής τάσης Κουμουνδούρου.

Ο ΑΔΜΗΕ πάντως έχει ζητήσει από τις 10 Ιουνίου αυξημένη ετοιμότητα από τους ιδιώτες παραγωγούς και τη ΔΕΗ καλώντας τους να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και αυξημένη μέριμνα και επαγρύπνηση προκειμένου να αντεπεξέλθει το σύστημα, καθώς λόγω πανδημίας δεν έγιναν οι απαραίτητες συντηρήσεις. Ζήτησε επίσης από τους παραγωγούς οι πραγματικές δυνατότητες λειτουργίας των μονάδων να αντανακλούν τα πραγματικά χαρακτηριστικά τους, καθώς επίσης να ενημερωθεί άμεσα σε σχέση με τις εργασίες συντήρησης. Παράλληλα, ενημέρωσε και τη ΡΑΕ για να επιβλέψει εκ του ρόλου τους τομείς της αρμοδιότητάς της για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος σε φυσικό αέριο.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επιστρατεύσει λιγνιτικές μονάδες που ήταν εκτός αγοράς για να εξασφαλίσει την ευστάθεια του συστήματος.

Αν και δεν εκφράζεται κάποια σοβαρή ανησυχία, η ετοιμότητα από χθες είναι αυξημένη καθώς η ζήτηση αυξήθηκε στις 144,060 MWh και σήμερα αναμένεται να φτάσει στις 151,264 MWh. Στα ύψη εκτοξεύτηκε χθες και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία σκαρφάλωσε στα 90,86 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα διαμορφώνεται στην αγορά της επόμενης ημέρας στα 99,86 ευρώ η μεγαβατώρα με μέγιστη τιμή στις 8 και 9 το βράδυ στα 127,82 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος είναι αυξημένη σε σχέση με χθες κατά 10% και η ζήτηση κατά 5%. Στην κάλυψη της ζήτησης συμμετέχει με ποσοστό 56% το φυσικό αέριο, 6% τα υδροηλεκτρικά, 19% οι ΑΠΕ, 4% ο λιγνίτης και 15% οι εισαγωγές. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και στις γειτονικές χώρες με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένο το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή