Πόλο έλξης για ενεργειακές επενδύσεις συνεχίζει να αποτελεί η Θεσσαλία.

Ο όμιλος Κοπελούζου, ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα, σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, την κατασκευή μονάδας πράσινου υδρογόνου στην περιοχή της Λάρισας επενδύοντας στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός όμιλος του αθηναίου επιχειρηματία, πρόκειται να επενδύσει σε δύο φωτοβολταϊκά και ένα αιολικό πάρκο στην περιοχή της Θεσσαλίας, συνολικής δυναμικότητας 50 MW,  τα οποία θα αξιοποιήσει για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου σε μονάδα ηλεκτρόλυσης των 10 MW. Το έργο υπολογίζεται να είναι έτοιμο se τρία χρόνια.

Το πράσινο υδρογόνο (Green hydrogen) παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού από ηλεκτρικό ρεύμα προερχόμενο από ΑΠΕ. Συνήθως χρησιμοποιείται ηλιακή ενέργεια ή αιολική ενέργεια. Έχει χαμηλούς εώς μηδενικούς ρύπους CO₂, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ηλεκτρικό ρεύμα μέσω κυψελίδων καυσίμου, είτε σε αέρια μορφή για χρήση του στις μεταφορές. Συγκριτικά με άλλες μορφές παραγωγής υδρογόνου, είναι πιο δαπανηρό προς το παρόν αλλά σίγουρα το πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Στην βιομηχανία του υδρογόνου που αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια επενδύουν μαζικά οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Το «χορό» των επενδύσεων σέρνουν τα μεγάλα διυλιστήρια της χώρας της Motor Oil και της Helleniq Energy που αποτελούν σήμερα και τους μεγάλους καταναλωτές υδρογόνου ενώ στη νέα αγορά διεισδύει και η ΔΕΗ αλλά και άλλες μικρότερες αλλά εξειδικευμένες εταιρείες.

Λευτέρης Ευαγγέλου, thessaliaeconomy.gr