Η Γουόλ Στριτ αρχίζει να εκφράζει δυσπιστία για τις προοπτικές του αργού πετρελαίου το επόµενο έτος, µε τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να διαµορφώνουν τις προβλέψεις τους στα 77 και 75 µε 78 δολάρια ανά βαρέλι αντίστοιχα. Οι δύο επενδυτικές τράπεζες εκτιµούν ότι η αγορά θα παραµείνει πλεονασµατική το επόµενο έτος, γεγονός που θα πιέσει την τιµή του βαρελιού.

Η Wall Street αρχίζει να εκφράζει δυσπιστία για τις προοπτικές του αργού πετρελαίου το επόµενο έτος, µε τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να διαµορφώνουν τις προβλέψεις τους για τις τιµές του εµπορεύµατος, καθώς αυξάνονται οι παγκόσµιες προµήθειες, συµπεριλαµβανοµένων δυνητικά και αυτών από τον OPEC+. Οι δύο επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν τώρα ότι οι τιµές του πετρελαίου Brent θα κινηθούν κατά µέσον όρο χαµηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι, µε την εκτίµηση της Goldman Sachs να υποβαθµίζεται στα 77 δολάρια και της Morgan Stanley στα 75 µε 78 δολάρια. Και οι δύο εκτιµούν ότι η αγορά του πετρελαίου θα είναι πλεονασµατική, µε τις τιµές να κινούνται χαµηλότερα τους επόµενους 12 µήνες.

Η απόφαση του OPEC+ να αντιστρέψει τις εθελοντικές µειώσεις στην παραγωγή ενδέχεται να σηµαίνει ότι το καρτέλ στοχεύει στη «στρατηγική πειθαρχία των προµηθειών εκτός του OPEC», αναφέρει η Goldman, προειδοποιώντας µάλιστα ότι οι τιµές θα µπορούσαν να πέσουν και χαµηλότερα από τις αναθεωρηµένες εκτιµήσεις του οίκου, σε διάφορα σενάρια.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει τους τελευταίους µήνες, χάνοντας πρόσκαιρα όλα τα κέρδη του για τη χρονιά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, την αύξηση των προµηθειών εκτός του OPEC+, καθώς και τα σχέδια του καρτέλ να χαλαρώσει τους περιορισµούς στην παραγωγή. Ενώ το καρτέλ ήταν διατεθειµένο να θυσιάσει µερίδια αγοράς, µέσω της διακράτησης βαρελιών για να στηρίξει τις τιµές, το σχέδιο για την αποκατάσταση της παραγωγής του ίσως να αλλάζει αυτή τη στάση.

«Η αγορά αργού πετρελαίου παραµένει ελλειµµατική, αλλά είναι πιθανότατα όσο πιο “σφιχτή” θα µπορούσε να είναι για καιρό», εκτιµά η Morgan Stanley. Εως το τέταρτο τρίµηνο του 2024 «θα επιστρέψει πιθανότατα σε µια ισορροπία, ενώ αναµένουµε πλεόνασµα το 2025».

Το brent φθάνει τα 81 δολάρια και καταγράφει µέσον όρο 83 δολαρίων από τις αρχές του έτους. Η Goldman εκτιµά ότι οι τιµές θα µπορούσαν να πέσουν στα 60 δολάρια εάν η κινεζική ζήτηση παραµείνει στάσιµη, στα 63 δολάρια εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασµούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και στα 61 δολάρια εάν ο OPEC αντιστρέψει πλήρως τις επιπλέον περικοπές παραγωγής των 2,2 εκατ. βαρελιών ηµερησίως έως τον Σεπτέµβριο του 2025.

Η ανάλυση της Goldman εξέτασε επίσης τον πιθανό αντίκτυπο στους παραγωγούς αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εάν το καρτέλ αυξήσει την προσφορά ή εάν συρρικνωθεί η µεγαλύτερη οικονοµία στον κόσµο. «Οι τιµές θα µπορούσαν να υποχωρήσουν σηµαντικά βραχυπρόθεσµα, ειδικά εάν ο OPEC αποθαρρύνει στρατηγικά την ανάπτυξη του σχιστόλιθου των ΗΠΑ ή εάν µια ύφεση µείωνε τη ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε.

Οι αγορές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% την πρώτη εβδοµάδα του Αυγούστου εν µέσω της αυξανόµενης ζήτησης και της κλιµάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, µετά την απειλή του Ιράν για στρατιωτικά αντίποινα στον απόηχο της δολοφονίας του ηγέτη της Χαµάς, Ισµαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Τον Ιούνιο ο OPEC και οι σύµµαχοί του συµφώνησαν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ηµερησίως έως το τέλος του 2025, µε πρόσθετες εθελοντικές περικοπές 2,2 εκατ. βαρελιών ηµερησίως έως τον Σεπτέµβριο του τρέχοντος έτους. Ο οργανισµός, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 37% της συνολικής παγκόσµιας προσφοράς πετρελαίου, µειώνει την παραγωγή από το 2022, µε αποτέλεσµα συνολική µείωση κατά 5,86 εκατ. βαρέλια την ηµέρα, δηλαδή το 5,7% της παγκόσµιας ζήτησης.

kathimerini