Υπάρχουν θεσσαλικές επιχειρήσεις που μπορούν να πουλήσουν τεχνογνωσία και εξοπλισμό ακόμα και στους Ελβετούς, και μάλιστα στον ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό τομέα της Ενέργειας. 

Η Ποσειδών ΑΤΕΒΕ είναι ελληνική εταιρεία, με έδρα τα Φάρσαλα, που μελετά, κατασκευάζει και εγκαθιστά ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό σε φράγματα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει αναπτύξει εξειδικευμένη τεχνογνωσία υδροστροβίλων με την εξαγωγική της δραστηριότητα να καλύπτει περίπου το 40% του κύκλου εργασιών της. 

Η Ποσειδών ολοκλήρωσε, μέσα στον τρέχοντα Δεκέμβριο, την παράδοση του εξοπλισμού για φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 7.4MW στον ποταμό Kander στην Ελβετία.

Ο ειδικός εξοπλισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θυροφράγματα μεγάλων διαστάσεων ελέγχου του ποταμού, εσχάρες φερτών υλικών με τα συστήματα καθαρισμού τους, καθώς και διάταξη παράκαμψης του φράγματος από την ιχθυοπανίδα σύμφωνη με τον απαιτητικό ελβετικό οικολογικό κανονισμό. 

Η εταιρεία μελέτησε, σχεδίασε και κατασκεύασε όλον τον εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις της, και τον παρέδωσε στους Ελβετούς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η Ποσειδών Ιδρύθηκε το 1971 με κύριο αντικείμενο την κατασκευή τεχνικών έργων. Διαθέτει εξειδικευμένους μηχανικούς και καταρτισμένους τεχνικούς, καθώς και μια πλήρως εξοπλισμένη βιομηχανική μονάδα 12.000 τ. μ. στα Φάρσαλα.

Το 1986 εξαγοράστηκε από τον όμιλο εταιριών Δραμαλιώτης και από τότε παραμένει ενεργή στον τομέα της κατασκευής και ανέγερσης  ηλεκτρομηχανολογικών έργων. Πρόεδρός της είναι ο Γιάννης Σανούδος.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr