Για μια ακόμα φορά η Κίνα εκπλήσσει ευχάριστα με την ταχύτητα της και την τολμηρή επενδυτική της πολιτική στις ΑΠΕ. Απτό παράδειγμα τα εγκαίνια μόλις την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο Xi Jinping ενός νέου τεράστιου σε μέγεθος φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστειμένης ισχύος 2,2 GW στο Xining στην επαρχία Qinghai στην Βόρειο Δυτική Κίνα. Το εν λόγω έργο αναπτύχθηκε από κοινού από την τοπική εταιρεία ηλεκτρισμού την Huanghe Hydropower και την εταιρεία Sungrow, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ανορθωτών (inverters) στον κόσμο. Πέρα από τα πολλά χιλιόμετρα φωτοβολταϊκών πανέλων.

το έργο που χρειάστηκε μόλις 4 μήνες για να κατασκευασθεί, περιλαμβάνει και σημαντική αποθηκευτική ισχύ μέσω συστοιχίας μπαταριών δυναμικότητας 202,86 MWh. Το νέο αυτό φωτοβολταϊκό πάρκο θεωρείται από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μαζί με αυτό στην Bhadra στην Ινδία εγκ.ισχύος 2,245 GW. Αξίζει να αναφερθεί ότι αμέσως μετα απο άποψη μεγέθους είναι το φ/β πάρκο Tengger Desert Solar Park, ισχύος 1,54 GW, επίσης στην Κίνα ενώ το μεγαλύτερο φ/β πάρκο στις ΗΠΑ έχει ισχύ μόλις 549 MW.

Όπως παρατηρούν Κινέζοι μηχανικοί η νέα αυτή φωτοβολταϊκή μονάδα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο κατασκευής σταθμών ΑΠΕ σε επαρχίες με υψηλό ηλιακό και αιολικό δυναμικό με στόχο την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη και τις βιομηχανικές ζώνες στα νότια παράλια της αχανούς αυτής χώρας.

Στο επίκεντρο του εν λόγω σχεδίου ευρίσκεται το υπερσύγχρονο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού Ultra High Voltage Grid που αναπτύχθηκε τα τελευταία 15 χρόνια, βάσει τεχνολογίας που παρείχαν οι ΑΒΒ και η Siemens, και διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την Κίνα. Σύμφωνα με τους ανωτέρω μηχανικούς το τεράστιο και υπερσύγχρονο αυτό UHV grid δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί πλήρως (βλέπε γράφημα) και συνεχώς αναπτύσσεται καθώς αυξάνουν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Κίνα: Υβριδικά Ηλεκτρικά Δίκτυα Συνεχούς / Εναλλασσόμενου Ρεύματος (AC/DC)

πηγή: IEEE SPECTRUM

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στην Κίνα που σήμερα ανέρχεται στα 210 GW είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και αντιστοιχεί στο 36% της παγκόσμιας ισχύος. Αλλά και στα αιολικά η εγκατεστημένη υσχύς φθάνει τα 210 GW που αντιστοιχεί στο 34% περίπου της παγκόσμιας ισχύος.

Η αλματώδης προόδος της Κίνας στις ΑΠΕ δεν την εμποδίζει όμως να επενδύει παράλληλα και σε σταθμούς άνθρακα με 40 GW νέες μονάδες μόνο εντός του τρέχοντος έτους, πράγμα που την κατατάσσει στους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως με τις ετήσιες εκπομπές στους 9430 εκατ.τόννους που αντιστοιχούν στο 28% των παγκοσμίων εκπομπών.

Κ.Ν. Σταμπολής