Αγοραστές μέσα σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας και σε μια αγορά σε κρίση αναζητεί ο όμιλος Avax για τoν ενεργειακό του βραχίονα, τη θυγατρική Volterra. Η Εurobank που έχει αναλάβει να «τρέξει» τη σχετική διαδικασία για λογαριασμό της εταιρείας, έχει αποστείλει προσκλήσεις εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος σε τουλάχιστον πέντε εταιρείες του κλάδου προμήθειας, οι οποίες και μελετούν τα στοιχεία που τους έχουν δοθεί για να αποτιμήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου και να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Η Volterra στον τομέα της προμήθειας αριθμεί σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 40.000 πελατών στη χαμηλή τάση και μερίδιο γύρω στο 5% στη μέση τάση, ενώ προς πώληση διατίθεται και το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ. Η εταιρεία διαθέτει 16 μεγαβάτ σε λειτουργία στην Αιτωλοακαρνανία και 54 μεγαβάτ στη Βοιωτία, στα οποία από το 2019 συμμετέχει με ποσοστό 45% η ΔΕΗ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας ανέρχεται στα 340 μεγαβάτ.

Η πώληση της Volterra δεν εξέπληξε την αγορά λιανικής, η οποία μάλιστα ανέμενε τη συγκεκριμένη κίνηση πολύ νωρίτερα, όταν εδώ και ένα χρόνο περίπου με τη λειτουργία του target model άρχισε να σφίγγει ο κλοιός για τους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας προμήθειας. Ηταν άλλωστε γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας στην αγορά και οι δυσανάλογες για το μέγεθός της οφειλές προς τους διαχειριστές. Η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού επέτειναν τα προβλήματα ρευστότητας συνολικά στον κλάδο προμήθειας, ειδικά σε εταιρείες που το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν μια επιθετική εμπορική πολιτική εστιασμένη στην αύξηση του πελατολογίου με χαμηλά τιμολόγια, τα οποία γύρισαν εύκολα σε ζημίες.

Για τους εγχώριους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, το όποιο ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται κυρίως στο πελατολόγιο χαμηλής τάσης και όχι στην εταιρεία ως σύνολο. Ως υψηλού ρίσκου μάλιστα αποτιμάται από κάποιους η μεγάλη έκθεση της εταιρείας στη μέση τάση, όπου τα περιθώρια κέρδους μετά τις αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά έχουν συρρικνωθεί, ενώ παράλληλα οι πελάτες δεν δεσμεύονται για την παραμονή τους στην εταιρεία. Είναι κοινή η εκτίμηση ωστόσο στην πλευρά των παρόχων, ότι η πώληση της Volterra μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για είσοδο στην αγορά της λιανικής ξένων παικτών, που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ και θα μπορούσαν να τη δουν ως όχημα, αλλά και εγχώριων επενδυτών από άλλους κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της Volterra δεν πρόκειται να αλλάξει τον χάρτη της λιανικής αγοράς στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο είναι ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται ο κλάδος και στην Ελλάδα από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και σηματοδοτεί μια νέα πορεία συγκεντροποίησης που θα περιορίσει τις υπεράριθμες για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς εταιρείες.

Η Volterra δημιουργήθηκε το 2010 και ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής κοινοπραξίας (50-50) της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Sorgenia και του κατασκευαστικού ομίλου Avax. To 2017, η Avax απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας εξαγοράζοντας το μερίδιο της Sorgenia.

H Avax κατόπιν ερωτήματος της Eπιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε χθες τα δημοσιεύματα αναφορικά με την πώληση της θυγατρικής Volterra A.E.

Σύμφωνα με την πάγια πολιτική της, η εταιρεία εξετάζει πάντοτε κάθε δυνατή επιλογή, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς και την ευρύτερη στρατηγική της, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των συμμετοχών της. Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται και η επιλογή αξιολόγησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ως άνω θυγατρική της, χωρίς να έχει ληφθεί οιαδήποτε σχετική απόφαση ή να έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις με οιοδήποτε μέρος προς οιαδήποτε κατεύθυνση.

Η εταιρεία θα προβεί, όπως πάντα, σύμφωνα με τον νόμο και αμελλητί, στις δέουσες γνωστοποιήσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, εάν και εφόσον συντρέξουν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή