Παρά τις διαβεβαιώσεις, ο οργανισµός έχει καθυστερήσει την καταβολή πολλών πληρωµών και ελέγχων. Χαρακτηριστικά, οι αγρότες έλαβαν τις ενισχύσεις για την εφαρµογή οικολογικών σχηµάτων το 2023 τη Μεγάλη Τρίτη.

Δεν θα υπάρξει καµία καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων προς τους αγρότες εξαιτίας της επιτήρησης στην οποία τέθηκε ο Οργανισµός Ελέγχου και Πληρωµών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τη Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Τόνισε ότι έως το τέλος του έτους θα συνεχιστούν οι καταβολές «µε απόλυτη συνέπεια, µε διαφάνεια και κυρίως ρυθµό, ο οποίος θα είναι αµείωτος. Ο,τι είπαµε το τηρούµε. Ο λόγος µας συµβόλαιο». Πάντως, για το χρονικό διάστηµα των 12 µηνών που θα βρίσκεται υπό επιτήρηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα µπορεί να δίνει προκαταβολές ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισµό, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Λάθη και καθυστερήσεις

Την ίδια στιγµή, βέβαια, ο οργανισµός έχει καθυστερήσει στην καταβολή πολλών πληρωµών και ελέγχων. Χαρακτηριστικά, οι αγρότες έλαβαν τις ενισχύσεις για την εφαρµογή οικολογικών σχηµάτων το 2023, τη Μεγάλη Τρίτη. Παράλληλα, καθώς ο προϋπολογισµός για τα οικολογικά σχήµατα είναι συγκεκριµένος (430 εκατ. ευρώ) και το σύνολο των δράσεων που είχαν δηλωθεί έφτανε το 1 δισ., τα ποσά που τελικά καταβλήθηκαν ήταν χαµηλά σε σχέση µε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Η αρµόδια Γενική ∆ιεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI), µε επιστολή της προς τη µόνιµη αντιπροσωπεία της χώρας στην Ε.Ε., προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι ύστερα από έρευνα που πραγµατοποίησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη τα τελευταία έτη (διαχειριστικές περίοδοι). Με βάση τα ευρήµατα, θα επιβληθεί πρόστιµο-διόρθωση στη χώρα, που αφορά τη µείωση κατά 10% των ποσών που καταβλήθηκαν ως ενισχύσεις για το 2023. Αξίζει να σηµειωθεί ότι έχει ήδη επιβληθεί στον οργανισµό καταλογισµός ύψους 281 εκατ. ευρώ για τις πληρωµές 2019, 2020 και 2021, καθώς δεν τηρήθηκαν οι κοινοτικοί κανόνες.

Οπως επισηµαίνει η DG AGRI, ο οργανισµός πρέπει να τεθεί υπό επιτήρηση, να καταρτιστεί και να εφαρµοστεί σχέδιο αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν εντοπιστεί, σε διαφορετική περίπτωση θα ανακληθεί η διαπίστευση την οποία έχει λάβει. Οπως προβλέπεται, στο τέλος του µήνα θα πραγµατοποιηθεί συνάντηση τεχνοκρατών για το θέµα.

Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί ότι η διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δοθεί από αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τόσο η υπηρεσία που έχει δώσει τη διαπίστευση όσο και ο ίδιος ο οργανισµός υπάγονται απευθείας στον υπουργό. Η Ε.Ε., από την άλλη, ορίζει οι οργανισµοί που πραγµατοποιούν τους ελέγχους και τις πληρωµές να είναι ανεξάρτητοι από το υπουργείο Γεωργίας της κάθε χώρας, ώστε να µην υπάρχει υπόνοια εµπλοκής πολιτικών προσώπων. Ο κ. Αυγενάκης έχει µιλήσει πολλές φορές δηµοσίως για ατασθαλίες και λάθη στον οργανισµό, ενώ µόλις προχθές ανέφερε ότι «µε τη νέα διοίκηση του οργανισµού θα ξεσκεπαστούν παλιές αµαρτίες».

∆ηµόσια κόντρα

Τον περασµένο Οκτώβριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είχε ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς εµφανιζόταν δυσαρεστηµένος από τον τρόπο που είχε πραγµατοποιηθεί η καταβολή των επιδοτήσεων. Οµως, ο πρόεδρος Β. Σηµανδράκος είχε αρνηθεί να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς είχε επιλεγεί για τη θέση µέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ. Ακολούθησε δηµόσια κόντρα µεταξύ υπουργού και προέδρου ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, κλιµάκιο της Ε.Ε. που πραγµατοποίησε έλεγχο στον οργανισµό αντιµετώπισε εικόνα διάλυσης, µε πολλά µέλη του διοικητικού συµβουλίου να δηλώνουν ότι βρίσκονται υπό παραίτηση. Στα τέλη ∆εκεµβρίου ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον υπουργό. «Προφανώς η εικόνα αυτή η οποία µεταφέρθηκε και στα κοινοτικά όργανα δεν είναι η καλύτερη και δεν εγγυάται την αξιοπιστία της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων», αναφέρει στέλεχος του αγροτικού χώρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη έκανε λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης στην αγροτική πολιτική µετά την πρωτοφανή απόφαση να τεθεί υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τάνια Γεωργιοπούλου, Καθημερινή