Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,576 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις εισπράξεις από ΦΠΑ (+1,147 δισ. ευρώ) αλλά και στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (+739 εκατ. ευρώ).

Παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, που λογικά θα οδηγούσε στη μείωση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, η αύξηση των αμοιβών που αναμένεται το 2024 στον ιδιωτικό τομέα και οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους αναμένεται να τονώσουν τα έσοδα από την εν λόγω πηγή.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, αυτές θα είναι μειωμένες κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της έκπτωσης 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ, εκτιμάται πως θα καταγράψουν αύξηση 1,147 δισ. ευρώ, η οποία θα προέλθει κατά 550 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά 350 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό και τα υπόλοιπα 247 εκατ. ευρώ από τον πληθωρισμό.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία των εσόδων του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται να καταγράψουν αύξηση της τάξης των 4,57 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί και 5,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μεγάλη αυτή υπεραπόδοση των εσόδων είναι αποτέλεσμα κυρίως των αυξημένων εισπράξεων του φόρου εισοδήματος. Τα έσοδα από τα φυσικά πρόσωπα υπολογίζεται να «κλείσουν» το 2023 με αύξηση 953 εκατ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα καταγράψουν υπερέσοδα ύψους 2,02 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα, αφενός, της φορολόγησης των υπερκερδών, αλλά και της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αφετέρου, της καλύτερης πορείας της οικονομίας που οδήγησε στην αύξηση του τζίρου και των κερδών επιχειρήσεων.

Τα επιπλέον έσοδα που εμφανίσθηκαν από τις επιχειρήσεις είναι και αποτέλεσμα της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πηγές το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας έχει μειωθεί από 23,4% που ήταν το 2019 στο 15% σήμερα, κάτι που έχει οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εμφανίσθηκαν και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος.

thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή)