Αλλαγές στο ύψος και το ύφος των προστίμων που επιβάλλονται για την αδήλωτη εργασία (πρόστιμα που ανέρχονται στις 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο) προαναγγέλλει από τον Βόλο, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ταχυδρόμος", ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα νέα πρόστιμα να κλιμακώνονται αναλογικά με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη. Η επιχείρηση που παραβαίνει τη νομοθεσία ουσιαστικά θα καλείται ή να πληρώσει ολόκληρο το πρόστιμο ή να μπει σε «ρύθμιση» για να κερδίσει μια σημαντική έκπτωση, αφού προχωρήσει πρώτα στην πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου.
Τα πρόστιμα θα είναι μεγαλύτερα σε περιπτώσεις υποτροπής και σοβαρότητας της παράβασης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί πως παραβαίνουν κατ’ εξακολούθηση την εργατική νομοθεσία, να χάνουν ακόμη και την άδεια λειτουργίας τους.
Σε επίπεδο Μαγνησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε ο ειδικός γραμματέας, το επίπεδο της αδήλωτης εργασίας κινείται μεσοσταθμικά στο 5,27%, ενώ «πρωταθλήτρια» σε ανασφάλιστους εργαζόμενους είναι η εστίαση. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πέρυσι στον νομό ανέρχονται σε 1.250.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι πλέον σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο είναι στοχευμένοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο ειδικός γραμματέας, θα δοθεί βάρος στο κομμάτι της μαύρης εργασίας που τα προηγούμενα χρόνια έμενε στο απυρόβλητο και αφορά στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Οι επιθεωρητές κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αυτό το μήνυμα πρέπει να το λάβουν όλοι οι εργοδότες», συμπλήρωσε ο ίδιος με αφορμή και τους προπηλακισμούς που δέχτηκαν ελεγκτές του τοπικού ΣΕΠΕ πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε επιχείρηση έτοιμου φαγητού.
Στοχευμένοι έλεγχοι
«Δυστυχώς, εκτός από μεγάλη εργοδοτική αυθαιρεσία υπάρχει και μεγάλος φόβος από την πλευρά των εργαζομένων», παρατήρησε ο κ. Ηλιόπουλος. Υπογράμμισε ωστόσο πως είναι θετικό ότι τα δύο τελευταία χρόνια στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας υπάρχει μείωση της αδήλωτης εργασίας από το 19% στο 13,5%. «Αυτό δείχνει ότι με στοχευμένους ελέγχους και σωστή μεθοδολογία μπορείς να περιορίσεις το πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο κ. Ηλιόπουλος, επικαλούμενος εξάλλου μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η αντιμετώπιση της παραβατικότητας δεν εξαρτάται από το ύψος των προστίμων, ανέφερε πως τα υψηλά πρόστιμα οδήγησαν στο φαινόμενο από την αδήλωτη εργασία να περάσουμε στην υποδηλωμένη εργασία. «Ενώ είχαμε το φαινόμενο κάποιος εργαζόμενος να είναι ανασφάλιστος , διαπιστώνουμε πλέον ότι πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να ασφαλίζουν το προσωπικό για πολύ λιγότερες ώρες από αυτές που απασχολείται, γεγονός που αφενός δεν δίνει το κίνητρο στον εργαζόμενο να προβεί σε καταγγελία, και αφετέρου διογκώνει το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ενίσχυση του Σώματος
Ο ειδικός γραμματέας ανέφερε πως υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας. Αυτή τη στιγμή το ΣΕΠΕ βρίσκεται σε διαδικασία συνολικής ανασυγκρότησης. Στους 700 επιθεωρητές που ήδη απασχολούνταν, προστέθηκαν πρόσφατα 50 νέοι από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998 και αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση του Σώματος με πλεονάζον προσωπικό που έχει προκύψει με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.
Ερωτηθείς ειδικά για τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών στον Βόλο και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ αναγνώρισε πως υπάρχει υποστελέχωση και τόνισε: «Όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε καταγράψει τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή και θα δρομολογήσουμε τις λύσεις».
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη υπάρχει καινούργιο πληροφοριακό σύστημα στο ΣΕΠΕ, συνδεδεμένο με το σύστημα Εργάνη αλλά και με άλλες υπηρεσίες, μέσω του οποίου οι έλεγχοι καθοδηγούνται πλέον προς επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παραβιάζουν τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα πιο στοχευμένους ελέγχους.
Ο ειδικός γραμματέας, τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο τηλέφωνο 15512 για ανώνυμες καταγγελίες με τα στοιχεία της επιχείρησης που θέλουν να δεχτεί έλεγχο. Διαβεβαίωσε πως οποιαδήποτε καταγγελία φτάνει στο ΣΕΠΕ ερευνάται.
Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τη Μαγνησία
Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Μαγνησία η αδήλωτη εργασία «καλά κρατεί». Το 2016 πραγματοποιήθηκαν από το ΣΕΠΕ στον Βόλο 514 έλεγχοι και επανέλεγχοι σε επιχειρήσεις, βρέθηκαν 125 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 5,27%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.250.000 ευρώ.
Σε βάθος τριετίας , από το 2013 μέχρι και το 2016, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, στον νομό Μαγνησίας διενεργήθηκαν 1.662 έλεγχοι σε επιχειρήσεις με συνολικό αριθμό προσωπικού 9.000 εργαζόμενους. Καταγράφηκαν 474 εργαζόμενοι αδήλωτοι και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας, τέλος, να σημειωθεί ότι μέρος όρος της αδήλωτης εργασίας το 2016 κινήθηκε στο 6,25%, ενώ σε βάθος τριετίας αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 3,79%.
Ο κ. Ηλιόπουλος