Τα έργα οριοθέτησης και αποκατάστασης του χείμαρρου Ξηριά, στην περιοχή της συνοικίας «Νέο Δέλτα» στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, που «πνίγηκε» τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαιτίας της οδογέφυρας που μόλις είχε κατασκευαστεί και λειτούργησε ως φράγμα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση προκειμένου το ποτάμι να «θωρακιστεί» ενόψει του Φθινοπώρου.

Ωστόσο ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους κατοίκους της περιοχής είναι η οδογέφυρα, που ευθύνεται για τον πλημμυρισμό της περιοχής και τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες να ξεσπιτωθούν και νοικοκυριά να καταστραφούν.

Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε μετά τις πλημμύρες. Εκτός από την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δικαιοσύνης οι κάτοικοι της περιοχήςέχουν υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν.

Ορισμένοι μάλιστα ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Για το τι ακριβώς συνέβη με τη συγκεκριμένη γέφυρα, όπως και με τη γέφυρα στον Ξηριά Αλμυρού, αναμένεται να κατατεθεί στον Εισαγγελέα έκθεση πραγματογνωμόνων.

Πηγές της περιφερειακής αρχής ρωτήθηκαν σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και είπαν πως μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, δηλαδή, να εξεταστούν παράλληλα παρεμβάσεις ενδεχομένως που θα μπορούσαν να γίνουν, ώστε η οδογέφυρα να μη λειτουργήσει ξανά ως «φράγμα»σε ενδεχόμενη νέα μεγάλη πλημμύρα.

Το σενάριο η οδογέφυρα να κατεδαφιστεί και να κατασκευαστεί από την αρχή, με βάση μία άλλη μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα νέα δεδομένα, δε φαίνεται να εξετάζεται ως πιθανό ενδεχόμενο από την περιφερειακή αρχή Κουρέτα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η περιφέρεια Θεσσαλίας θαεξετάσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά από εξονυχιστική διαδικασία και θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Οδόστρωμα «κατσικόδρομος

Οι κάτοικοι της περιοχής επιπροσθέτως αγωνιούν για την κατάσταση της κεντρικής αρτηρίας που συνδέει τη συνοικία με την είσοδο της πόλης από την οδό Λαρίσης και κατάληξη τη συνοικία του Αλιβερίου.

Πρόκειται για την οδό Μενελάου Λουντέμη, που βρίσκεται παράλληλα με τον Ξηριά και η οποία μετά τις πλημμύρες σ’ ένα μεγάλο τμήμα της θυμίζει «κατσικόδρομο». Μετά τις καταστροφές το οδόστρωμα δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η διέλευση των αυτοκινήτων να γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Επιπροσθέτως εξαιτίας και των έργων που γίνονται για την οριοθέτηση του Ξηριά και των πρανών στις δύο πλευρές του χειμάρρου, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναγκασμένοι να «συνυπάρχουν» με τη σκόνη. «Θα πρέπει άμεσα ο δήμος να δρομολογήσει την αποκατάσταση του οδοστρώματος και παράλληλα να μεριμνήσει μέχρι να αποπερατωθεί ο δρόμος ξανά, με υδροφόρες να γίνονται ρίψεις νερού», επισημαίνουν, ζητώντας από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να παρέμβουν άμεσα.

Βάσω Κυριαζή, Ταχυδρόμος