Ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της ακμάζουσας στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, το κτίριο της ΡΟΚΑ Α.Ε. που πέρασε στην κατοχή της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. μετά την πτώχευση της εταιρίας των αδελφών Καζαντζή, πρόκειται να κατεδαφισθεί το αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου στη θέση του να κατασκευασθεί φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4 MW. Στην συγκεκριμένη ενεργειακή επένδυση της Βιοκαρπετ είχε αναφερθεί το thessaliaeconomy.gr το περασμένο Φεβρουάριο.
Το ενεργειακό πλάνο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. προβλέπει επένδυση ύψους 3 εκ. ευρώ και θα ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του Σεπτεμβρίου, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των σημερινών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στο 6οχλμ της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης.
Το πάρκο – ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα – θα αναπτυχθεί σε έκταση 73 στρεμμάτων και θα αποτελείται από 12.000 περίπου φωτοβολταϊκά στοιχεία των 345 W. Για την στήριξη των panels θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα αλουμινίου EXALCOSYNERGY.
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα εμφάνισε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, περίοδο κατά την οποία διατηρούσε ισχυρή θέση στην εγχώρια μεταποίηση. Έκτοτε, εισήλθε σε περίοδο ύφεσης, με σημαντική μείωση της εγχώριας παραγωγής και των επενδυτικών δραστηριοτήτων, με συνέπεια να οδηγηθεί σε συρρίκνωση και πολλές κλωστοϋφαντουργικές μονάδες να αναστείλουν ολοσχερώς τις εργασίες τους.
Μια από αυτές ήταν και η ΡΟΚΑ Α.Ε. που στις ημέρες της μεγάλης της ακμής είχε εξαιρετικά μεγάλο κύκλο εργασιών και απασχολούσε εργατικό δυναμικό 300 ατόμων πριν οδηγηθεί σε «λουκέτο» και πτώχευση το 1993. Ο εκ των ιδρυτών της Στέφανος Καζαντζής διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών από το 1976 ως τον Νοέμβριο του 1985
Οι εγκαταστάσεις της ΡΟΚΑ Α.Ε., υπό την ιδιοκτησία του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ τέλος, συνδέθηκαν και με τη φιλοξενία του πρώτου κύματος μεταναστών που έφθασε στη Λάρισα τον Μάρτιο του 2016.
Με πληροφορίες από onlarissa.gr
Φωτό: Γιάννης Μπεχράκης / REUTERS