H αποθεματοποίηση προϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, εξαιτίας του lockdown, δημιούργησε προβλήματα χωρητικότητας σε αρκετές εταιρείες logistics της Ευρώπης. Το κλείσιμο του Horeca και ο μηδενισμός της ζήτησης οδήγησε κρέατα και οπωροκηπευτικά στο ψυγείο με τις εταιρείες να αναζητούν λύσεις επέκτασης της χωρητικότητάς τους, ενώ και οι εταιρείες του κλάδου αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή.
«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο πλέον, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτείται κανονικά», δηλώνει στο Bloomberg ο Mike McClendon, επικεφαλής Διεθνών Επιχειρήσεων του ομίλου Logistics Lineage Logistics, που εκτιμά ότι πάνω από το 90% των ψυκτικών θαλάμων, που διαθέτει στην Ευρώπη, είναι ήδη γεμάτοι. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εταιρείες logistics στη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχει πλέον ελάχιστος διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος, σύμφωνα με τον Shane Brennan, διευθύνοντα σύμβουλο της Cold Chain Federation.
«Από τη στιγμή, που δεν μπορείς να βρεις χώρο για να αποθηκεύσεις τα προϊόντα σου, είσαι αναγκασμένος να ‘‘κόψεις’’ από την παραγωγή», αναφέρει στο Bloomberg ο Κristof Wallays, γενικός διευθυντής της βελγικής βιομηχανίας επεξεργασίας πατάτας, Agristo, που αναγκάστηκε το προηγούμενο διάστημα να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 20%, καθώς οι καταψύκτες της ήταν πλήρεις, ενώ, παρά τις προσπάθειές της δεν κατόρθωσε να βρει διαθέσιμους προς ενοικίαση αποθηκευτικούς χώρους. Tα πράγματα αναμένεται να γίνουν πιο δύσκολα, καθώς οσονούπω ξεκινά στη χώρα η περίοδος διάθεσης των αρνιών, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να καταφθάσουν και οι νέες σοδειές προϊόντων, όπως η πατάτα ή άλλα οπωροκηπευτικά.
FnB