Μήνυμα προς τις περιφέρειες να επιταχύνουν την υλοποίηση έργων τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, πρωτίστως εκείνων που αφορούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των 13 περιφερειαρχών.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα κυβερνητικά στελέχη τόνισαν ότι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στήριξης της οικονομίας η οποία πλήττεται από την υγειονομική κρίση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι οι εντάξεις έργων στην υφιστάμενη προγραμματική περίοδο από τις περιφέρειες δεν απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης, πλην εκείνων που αφορούν σε επιχειρηματικές δράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τους ευρωπαϊκούς πόρους για τη δημοπράτηση νέων έργων, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα εθνικά κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) θα είναι μειωμένα σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι το 2021 θα αποτελέσει ένα δύσκολο έτος καθώς αναμένεται βαθιά ύφεση το 2020, ενώ προέτρεψε τους περιφερειάρχες να δημοπρατήσουν έργα με ΣΔΙΤ.

Μετά την εορταστική περίοδο μάλιστα θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των 13 περιφερειαρχών και του υφυπουργού Οικονομικών, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκου Μαντζούφα.

Πηγές από την τοπική αυτοδιοίκηση αναφέρουν ότι οι πόροι που διαθέτουν οι περιφέρειες από το ΕΣΠΑ για έργα επιχειρηματικότητας ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Όπως προσθέτουν, για να επιταχυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει άμεσα η ένταξη έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027).

Οι πόροι της επόμενης περιόδου που θα διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται να είναι αυξημένοι σε σχέση με το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι ελληνικές περιφέρειες έχουν υποβαθμιστεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κατατάσσονται πλέον στις λιγότερο ανεπτυγμένες.

Όλες οι περιφέρειες της Ευρώπης κατατάσσονται με βάση το ΑΕΠ, με εκείνες που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά από τις περισσότερο ανεπτυγμένες.

Στην περιφέρεια Αττικής για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναμένεται να διατεθούν θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο επόμενο ΕΣΠΑ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020.

Περίπου 3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για στήριξη επιχειρήσεων

Εκτός από τα κονδύλια που θα διοχετευθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις τα οποία θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ αυτών είναι το πρόγραμμα εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα δεσμευθούν συνολικά 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα αναλάβει από τις αρχές Μαΐου τη διαχείριση της πρωτοβουλίας.

Σε εξέλιξη είναι από τις 15 Απριλίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα προκειμένου να λάβουν επιδότηση για την κάλυψη των τόκων ενήμερων δανείων για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο. Το συνολικό ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια ευρώ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr