Οι έμποροι καφέ robusta στο Βιετνάμ, που αποτελεί ηγέτιδα δύναμη σε παραγωγή και εξαγωγή, περιορίζουν τις εξαγωγές τους, επιδεινώνοντας την έλλειψη προσφοράς η οποία έχει ωθήσει τα προθεσμιακά συμβόλαια του καφέ robusta σε όλο τον κόσμο, σε ιστορικά υψηλά. Η έλλειψη έχει ως αποτέλεσμα τα προθεσμιακά συμβόλαια robusta να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Λειτουργώντας έτσι η αγορά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπαίνουν σε πειρασμό οι κερδοσκόποι να διατηρήσουν τα στοιχήματά σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις ή να τα διπλασιάσουν και να τα επεκτείνουν, οδηγώντας τους εμπόρους στο να αποφεύγουν να πουλήσουν, πιστεύοντας ότι έρχονται ακόμη υψηλότερες τιμές.

ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Με τις εξαγωγές του καφέ από το Βιετνάμ να έχουν μειωθεί κατά 3,9% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με πέρυσι, η στενότητα της προσφοράς αφήνει την ευρύτερη αγορά σε εγρήγορση, με κάθε υποψία ανοδικής είδησης να στέλνει τις τιμές στα ύψη.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου έφτασαν στο ρεκόρ των $2.790 ανά τόνο την περασμένη Παρασκευή, αφού οι αρχές δήλωσαν ότι το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει ξεκινήσει επίσημα, γεγονός που οδηγεί τους εμπόρους να προβλέπουν νέες πιέσεις, καθώς η επόμενη σοδειά του Βιετνάμ μπορεί να πληγεί. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η ζήτηση αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι απομακρύνονται από τον αραβικό καφέ ο οποίος χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΕΕ & ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τα τελωνειακά στοιχεία που συγκέντρωσε η Rabobank δείχνουν ότι οι εισαγωγές robusta στην Ευρωπαϊκή Ένωση συν τη Βρετανία, αντιπροσώπευαν το 36,3% των συνολικών εισαγωγών καφέ κατά τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, έναντι 31,5% το προηγούμενο έτος.

Χριστίνα Ζαφειρούλη foodreporter