Θετικά αντανακλαστικά παρουσίασε στη Θεσσαλία κατά τον πρώτο μήνα μετά τη λήξη της καραντίνας, αλλά και του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας.

Στο σύνολο του εξαμήνου ωστόσο η εικόνα είναι απογοητευτική καθώς τα στοιχεία δείχνουν εύγλωττα τις συνέπειες της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρώτο φετινό εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό αν και το ισοζύγιο είναι θετικό χάθηκαν συνολικά πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας, κυρίως επειδή έλειψαν οι προσλήψεις στον τουρισμό.

Τον φετινό Ιούνιο δημιουργήθηκαν 1.843 περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς οι προσλήψεις έφτασαν τις 11.235 και οι συνολικές αποχωρήσεις τις 9.392. Στον περσινό μήνα οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες, καθώς οι προσλήψεις άγγιξαν τις 13.365 και οι αποχωρήσεις διαμορφώθηκαν στις 11.822.

Πάντως όπως ξεκάθαρα νιώθουν οι ειδικοί, τα δύσκολα είναι μπροστά μας, μιας και στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, λήγει και για τους τελευταίους εργαζομένους που μπήκαν τον Μάιο σε αναστολή, η ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων, ενώ το φθινόπωρο οι φόβοι για κατάρρευση της αγοράς ενισχύονται από τις ανησυχίες ενός αναμενόμενου δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας, από τη λήξη της τουριστικής περιόδου και κυρίως από τον τερματισμό των προστατευτικών μέτρων που ισχύουν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου για τους εποχικά απασχολουμένους.

Άλλωστε, η εικόνα του 6μήνου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο περιφέρειας και η αγωνία, η ανασφάλεια και ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα είναι εύγλωττος, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΓΣΕΕ που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικά, καθώς κάνουν λόγο για απώλεια τουλάχιστον 250.000 θέσεων εργασίας.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Νούλη Ελευθερία)