Κορυφώνεται η προετοιμασία των ελληνικών συμμετοχών στην London Wine Fair, τη μοναδική επαγγελματική έκθεση κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Μαΐου 2023 στο Λονδίνο, και με θεσσαλικές παρουσίες.

Η London Wine Fair χωρίζεται σε ζώνες, ανάλογα τις ανάγκες και τη δυναμική του κάθε εκθέτη. Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τοπικά ποτά μπορούν να επισκεφθούν την Drinks Britannia, η οποία παρουσιάζει αποκλειστικά εγχώρια κρασιά. Αντίστοιχα στην Esoterica, μπορεί κανείς να ανακαλύψει κρασιά που εκπροσωπούνται από τον Βρετανό τους διανομέα. Στις Education & Discovery zones, οι παρευρισκόμενοι μπορούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με νέες καινοτόμες τεχνολογίες. Το 2022 οι London Wine Fair και Digital London Wine Fair συγκέντρωσαν σχεδόν 13.000 χιλιάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα αγοραστών του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και πληθώρα retailers. Ο φετινός αριθμός των επισκεπτών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα αποδοθούν τα Wine Buyers Awards, με σκοπό την αναγνώριση των καλύτερων επαγγελματιών αγοραστών κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενισχυμένη η ελληνική συμμετοχή

Εξαιρετικά ενισχυμένη είναι και φέτος η ελληνική συμμετοχή που απαρτίζεται από 105 συμμετέχοντα οινοποιεία σε εξαιρετικά προνομιακό χώρο ακριβώς στο κέντρο της έκθεσης. Πιο συγκεκριμένα, στο Εθνικό Περίπτερο, συμμετέχουν 41 οινοποιεία τα οποία υποστηρίζονται από τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Λάρισας και Μαγνησίας Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τις ανεξάρτητες συμμετοχές  υποστηρίζει ο Enterprise Greece. Στην έκθεση επίσης συμμετέχουν οινοποιεία, τα οποία μέσω των κρασιών τους προωθούν τις ΠΓΕ ζώνες Αττικής, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες. 

Η αγορά κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου

Η αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά οινοποιεία, καθώς μετά το Brexit και την ενεργειακή κρίση, επαναδιαμορφώνεται το οινικό τοπίο που δίνει χώρο για νέες στρατηγικές συνεργασίες. Ακόμη, η ενίσχυση της φήμης της Ελλάδας λόγω του τουρισμού, αλλά και η τάση των Master of Wines και Wine Experts για εξερεύνηση νέων οινικών ζωνών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να επενδύσει κανείς εξαγωγικά στην βρετανική αγορά. Στο τριήμερο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν 5 Masterclasses, στα οποία θα παρουσιαστούν επιλεγμένες ελληνικές ετικέτες, ενώ στο εθνικό περίπτερο θα λειτουργεί Wine Bar, μέσω του οποίου θα προβληθούν αντιπροσωπευτικές ετικέτες από κάθε συμμετέχον οινοποιείο. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται με πρωτοβουλία της RECO Εxports, του αποκλειστικού αντιπροσώπου της έκθεσης για την Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή προβολή των ελληνικών κρασιών στους επισκέπτες της on-trade και off-trade αγοράς, την ενίσχυση των προοπτικών διείσδυσης των οινοποιείων στην Βρετανική αγορά αλλά και την ενίσχυση του brand “Ελλάδα”.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από foodreporter)