Σειρά επαφών και "ζυμώσεων" με παραγωγικούς φορείς του νομού άρχισαν ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, βουλευτές και κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίες θα συνεχιστούν και το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί τα θέματα που θα απασχολήσουν το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, το οποίο συνδιοργανώνουν Κυβέρνηση και Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων εκπροσώπων του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη με εκπροσώπους φορέων του νομού. Στις συναντήσεις αυτές πήρε μέρος η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Από τους κυβερνητικούς βουλευτές παρευρέθηκε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος καθώς ο βουλευτής Μάκης Μπαλλής εκπροσωπούσε τη Βουλή σε ημερίδα που έγινε στη Λάρισα με θέμα τα προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου. Εκπρόσωποι του υπουργού Επικρατείας στη συνάντηση που έγινε ήταν οι Θανάσης Ζαχαρόπουλος και Πέτρος Λινάρδος- Ρυλμόν.
Οι επενδύσεις σε πρώτο πλάνο
Σύμφωνα με τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη συνάντηση έγινε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη διασύνδεση των τουριστικών υπηρεσιών με την τοπική αγροτική παραγωγή, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την ανάγκη υπέρβασης προβλημάτων που δημιουργεί η αδυναμία ορισμένων νόμων να ανταποκριθούν στη σημερινή πραγματικότητα. Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλη Μπασδάνη, ο οποίος ζήτησε καλύτερη συνεργασία του Επιμελητήριου με τον Φορέα Προώθησης Εξαγωγών (enterprice greece), και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά την εξέταση των επενδύσεων.
Ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου που στοχεύουν στην προώθηση του υψηλού επιπέδου τουρισμού και σημείωσε τη μεγάλη σημασία της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τη παραγωγή.
Τονίστηκε επίσης από την πλευρά του η αναγκαιότητα κρατικής βοήθειας για τη δημιουργία μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Εκτεταμένη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Αεροδρομίου Αγχιάλου με την κατασκευή δρόμου που θα το συνδέει γρήγορα με την εθνική οδό. Στα πλαίσια της συζήτησης που αναπτύχθηκε για τη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν την τουριστική κίνηση στον νομό και τη συσχέτιση της με την τοπική παραγωγή, οι κ. Ζαφείρης και Μπασδάνης αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων με έδρα τον Βόλο, στη σημασία του προχωρήματος της επένδυσης στις Νηές και σε άλλα ζητήματα, η επίλυση των οποίων μπορεί να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη.
Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και του λιμανιού
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, στη συνάντηση που ακολούθησε μίλησε για τη σπουδαιότητα του ρόλου του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία και στην επιτακτικότητα της δημιουργίας Διεπιστημονικού Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε επίσης στην κρισιμότητα της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών του Βόλου με τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και μίλησε για τα σχέδια του Πανεπιστημίου σε αυτή την κατεύθυνση, με την αξιοποίηση κτιρίων και οικοπέδων που σήμερα είναι εγκαταλειμμένα.
Επίσης πρότεινε την δημιουργία Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των αγροτών στη Λάρισα, την ίδρυση Τμήματος που θα συνδέει τις Ανθρωπιστικές με τις Τεχνολογικές επιστήμες και την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Κεντρικής Ελλάδας.
Αναφέρθηκε εξάλλου στην ανάγκη για 2-3 μεγάλα έργα σε κάθε Περιφέρεια που να ωφελήσουν πολλαπλώς την κοινωνία (όπως οι τουριστικές επενδύσεις και το Κέντρο Ανδρονικής Θεραπείας).
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος από την πλευρά του, περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι εξαιτίας της έλλειψης υποδομών που θα έπρεπε να υπάρχουν και στις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμανιού που συνδέονται άμεσα με τη γενικότερη λειτουργία και ανάπτυξη της πόλης. Αναφέρθηκε στην αύξηση της κερδοφορίας του ΟΛΒ κατά 50% στη διάρκεια της θητείας του νέου ΔΣ. Παρουσίασε συνοπτικά το πενταετές σχέδιο του ΟΛΒ για την ανάπτυξη του λιμανιού (αύξηση αποθηκευτικών χώρων, δημιουργία μικρής μονάδας για παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευών, δημιουργία μαρίνας και υδατοδρομίου για τη χρήση του από υδροπλάνα καθώς και τερματικού σταθμού για κρουαζιερόπλοια. Μίλησε επίσης για τη σπουδαιότητα της ένταξης του λιμανιού σε ένα σχέδιο συνδυασμένων μεταφορών, με την προοπτική δημιουργίας Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και τη σύνδεση του λιμανιού με τη σιδηροδρομική γραμμή και τους νέους δρόμους που θα κατασκευαστούν).
Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα συγκεκριμένων τεχνικών έργων όπως είναι η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της υλοποίησης της εξαγγελθείσας παράκαμψης της Ν. Ιωνίας στη νέα χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής και στη σημασία της σύνδεσης του Λιμανιού με την Α΄ ΒΙ.ΠΕ., στην ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου και στα δύο τμήματα του που εκκρεμούν (είσοδος στην πόλη και στο τμήμα Αγριάς – Λεχωνίων, καθώς και στην ολοκλήρωση του ημιτελούς τμήματος της παράκαμψης στα Αστέρια), αλλά και τον σχεδιασμό βιολογικού καθαρισμού σε όλο το Πήλιο.
Πρότεινε τη δημιουργία γραφείου ενημέρωσης και παροχής υπηρεσιών για υποψήφιους επενδυτές. Συζήτηση έγινε και για την επένδυση στον Αλατά, επισημαίνοντας από την πλευρά της ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Προτεραιότητα στην υγεία
Με τη σειρά του, ο διοικητής ΔΣ του Νοσοκομείου Βόλου, Μάνθος Δραμητινός, ενημέρωσε αναλυτικά για τη βελτίωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο από πλευράς οικονομικής διαχείρισης.
Συγκεκριμένα είπε ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας. Χρησιμοποιήθηκαν πόροι από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας και υπήρξαν δωρεές ιδιωτών ύψους 500.000 ευρώ. Τόνισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις σημαντικού αριθμού γιατρών και νοσηλευτών, όμως η διοίκηση του Νοσοκομείου καθημερινά διεκδικεί και άλλες προσλήψεις επιστημονικού δυναμικού.
Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του για περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων με την αντικατάσταση των σημερινών συμβάσεων με εργολάβους καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης, από συμβάσεις με εργαζόμενους (εκτίμησε ότι αυτό θα επιφέρει εξοικονόμηση ύψους 30% του ποσού που διατίθεται για αυτούς τους φορείς). Περιέγραψε την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης η οποία διαλύθηκε εντελώς κατά την περίοδο υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέροντας πως σήμερα γίνονται σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, τα οποία όμως χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, με συνέπεια το Νοσοκομείο να επιφορτίζεται έναν τεράστιο όγκο εργασίας.
Αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της δημιουργίας Περιφερειακού Ογκολογικού Συμβουλίου, στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και στην ανάγκη δημιουργίας νέων κλινικών, όπως είναι το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και η Ογκολογική Κλινική. Ανέφερε πως ήδη μεταφέρθηκε η Ψυχιατρική Κλινική σε νέο χώρο, και δημιουργήθηκαν Παιδοψυχιατρικό Τμήμα και Τμήμα Ταχείας Νοσηλείας.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας αυτών των συναντήσεων, έγινε συζήτηση με εκπρόσωπους από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, Παντελή Σιδηρόπουλο, Γιάννη Βέργο και Μαρία Χαμόγλου.
Στην αρχή της συζήτησης έγινε αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την ανανέωση των συμβάσεών τους. Είπαν ότι έχουν δρομολογηθεί θετικές εξελίξεις, με την υπόσχεση του αρμόδιου υπουργείου ότι θα υπάρξει θετική λύση στη βάση των προτάσεων που έχουν διατυπώσει. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην ποιοτική κατάσταση των υδάτων του Ταμιευτήρα Κάρλας καθώς και στην παρακολούθηση της χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερα στην περιοχή της Κάρλας αλλά και στο Μαυροβούνι. Τονίσθηκαν οι ανησυχίες του Φορέα για την ελλιπή τροφοδοσία της λίμνης Κάρλας και τις συνέπειες που επιφέρουν τόσο στο οικοσύστημα, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα. Ιδιαίτερα, για το τελευταίο, τονίσθηκε πως όταν ολοκληρωθεί το έργο της άρδευσης, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει, διότι η στάθμη του ταμιευτήρα είναι συνεχώς κατώτερη της Κατώτερης Οικολογικής Στάθμης.
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Επικρατείας, η υπουργός και ο βουλευτής υπογράμμισαν ότι το έργο της Κάρλας αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μέριμνα από την Περιφέρεια για τη λειτουργία του είναι ελλιπής.
Τέλος εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού στον Φορέα Διαχείρισης Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε, δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν τα ζητήματα στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ενώ το ζήτημα της Κάρλας θα αποτελεί κεντρικό θέμα στο τραπέζι του Συνεδρίου που θα αφορά τη διαχείριση των υδάτων.