Δίωρο εβδοµαδιαίο µάθηµα Οικονοµικών θα εισαχθεί στην α΄ τάξη των γενικών λυκείων από τη σχολική χρονιά 2025-2026. Αυτό προγραµµατίζει το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε χθες στο Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύµφωνα µε την «Καθημερινή» , για τη διδασκαλία του µαθήµατος θα αξιοποιηθεί το αντίστοιχο βιβλίο που διδάσκεται στην Κύπρο. Οσο για τα µαθήµατα που θα «χάσουν» ώρες διδασκαλίας ώστε να διδαχθούν τα Οικονοµικά, θα αποφασιστούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Βεβαίως, η απόφαση έχει και πολιτική πλευρά. ∆ιότι ενώ ικανοποιείται ο κλάδος των οικονοµολόγων, για τους οποίους ανοίγει µια νέα πύλη εισόδου στο σχολείο –το µάθηµα ήδη διδάσκεται στους µαθητές της Γ΄ τάξης γενικών και επαγγελµατικών λυκείων που θέλουν να σπουδάσουν οικονοµικά–, θα υπάρχει δυσφορία από τις ειδικότητες των καθηγητών, τα µαθήµατα των οποίων θα «χάσουν» ώρες.

Την αναβάθµιση των οικονοµικών µαθηµάτων στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση ζητούν εδώ και χρόνια ο κλάδος των οικονοµολόγων αλλά και το Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος. Ενδεικτικά, το ΟΕΕ, µε επιστολές του προέδρου του Κωνσταντίνου Κόλλια προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και κοινοβουλευτικές αναφορές στη Βουλή, έχει ζητήσει την εισαγωγή του µαθήµατος Αρχές Οικονοµίας ως µαθήµατος Γενικής Παιδείας, που οι µαθητές θα διδαχθούν πριν επιλέξουν προσανατολισµό σπουδών στη Γ΄ τάξη, δηλαδή στην Α΄ ή στη Β΄ τάξη του γενικού λυκείου.

Επίσης, το ΟΕΕ ζητάει το µάθηµα Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας ως διακριτό-αυτοτελές επιστηµονικό αντικείµενο, ενταγµένο στα µαθήµατα της Οµάδας Προσανατολισµού Οικονοµίας και Πληροφορικής, να διδάσκεται µε τον ίδιο αυξηµένο αριθµό ωρών διδασκαλίας που θα διδάσκονται όλα τα µαθήµατα του προσανατολισµού για λόγους ισοτιµίας και εµβάθυνσης των αντικειµένων. Στο ίδιο πλαίσιο, να έχει αυξηµένο συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές του 4ου επιστηµονικού πεδίου.

Τέλος, έχει διατυπωθεί αίτηµα για ένταξη του µαθήµατος Αρχές Οικονοµίας στη Β΄ Λυκείου.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά, Καθημερινή)