Πεδίο αντιπαράθεσης τα δημοτικά καταστήματα στο Βόλο και η εκμπετάλευσή τους. Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews.gr:

Σε εταιρία «μπάμπουσκα» που συστάθηκε μόλις πριν από δύο μήνες κατέληξε η λειτουργία του ισόγειου καταστήματος στο δημοτικό πολυώροφο πάρκινγκ της Φιλελλήνων στο Βόλο, καθώς η αλυσίδα φούρνων «Βενέτης» που αναδείχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού, επέλεξε να υπεκμισθώσει τον χώρο σε ομόρρυθμη εταιρία που συνέστησαν μη τυχαία άτομα. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις δύο πλευρές προφανώς και είναι νόμιμη και ακολουθεί τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού, ωστόσο τα πρόσωπα που συνέστησαν την εν λόγω εταιρία συνδέονται με τη Δημοτική Αρχή Μπέου.

Δημοπρασίες

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του δημοτικού πάρκινγκ ο Δήμος Βόλου προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο, αρχικά σε ξεχωριστές δημοπρασίες για την εκμίσθωση των τριών ισόγειων καταστημάτων (Ε1, Ε2 και Ε3), σύμφωνα με τις υπ’ αριθμόν 88,89 και 90/2021 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αποφάσεις όμως οι οποίες ανατρέπονται από νέα εισήγηση που έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24 Μαΐου 2021, όπου το τμήμα δημοτικής περιουσίας και κληροδοτημάτων του Δήμου Βόλου υποστηρίζει:

Κρίνεται ωφελιµότερη και αποδοτικότερη η διενέργεια δηµοπρασίας και των τριών (3) µισθίων καταστηµάτων ως ενιαία µίσθωση, προκειµένου αφενός να δοθεί η δυνατότητα στον πλειοδότη να διαµορφώσει…και να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα ως άνω µίσθια και αφετέρου στον εκµισθωτή-δήµο να επιτύχει υψηλότερο µίσθωµα.

Ο ισχυρισμός ωστόσο ότι ο Δήμος Βόλου θα επιτύχει υψηλότερο μίσθωμα, ως σύνολο, αν μισθωθούν ενιαία τα τρία καταστήματα δεν φέρεται να βασίστηκε σε κάποια μελέτη εκτιμητή εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το αν όντως επετεύχθη κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του προκειμένου να πειστούν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την ωφελιμότητα αυτής της κίνησης για τον Δήμο Βόλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των μειοψηφιών, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ανδρέας Ζέρβας ανέφερε ότι η υπηρεσία δέχθηκε οχλήσεις, από δέκα συνολικά επιχειρηματίες που ζητούσαν να βγουν τα εν λόγω ακίνητα σε δημοπρασία ενιαία προκειμένου να διεκδικήσουν τη μίσθωσή τους.

Φωτογραφικός διαγωνισμός

Παρά το αρχικό ενδιαφέρον όμως από δέκα επιχειρηματίες, για την εκμίσθωση των καταστημάτων, τελικά εμφανίζεται ένας και μοναδικός! Μετά από παλινωδίες της Δημοτικής Αρχής και αποφάσεις οι οποίες περιλάμβαναν «φωτογραφικούς» όρους, το κατάστημα κατέληξε στην εταιρία «Βενέτης». Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή Μπέου με το επιχείρημα να προσελκύσει μεγάλες επιχειρήσεις για να διασφαλίσει ότι θα παίρνει τα νοίκια κάθε μήνα (!), συμπεριέλαβε στους όρους της δημοπρασίας όρο ο πλειοδότης να έχει τρεις συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις και μέσο ετήσιο τζίρο τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 5 εκ. ευρώ, αποκλείοντας έτσι αρκετούς εν δυνάμει ενδιαφερόμενους. Ο όρος αυτός αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις και το δημοσίευμα της «Μαγνησίας» με νέα απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στις 2 Ιουνίου 2021. Στις 2 Αυγούστου 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου επικυρώνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, στον οποίο, παρά το αρχικό ενδιαφέρον δέκα επιχειρηματιών, μοναδικός ενδιαφερόμενος εμφανίζεται η εταιρία «Βενέτης Ανώνυμη Βιομηχανική & Εμπορική Εταιρία Τροφίμων» με μηνιαίο μίσθιο 3.000 ευρώ. Ουδέν μεμπτό μέχρις εδώ, σε ότι έχει να κάνει με την εταιρία «Βενέτης». Αυτό που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα είναι το πώς και με ποιον τρόπο το κατάστημα υπεκμισθώθηκε από άτομα τα οποία μόνον τυχαία δεν είναι.

Στα «δικά μας παιδιά»

Η ομόρρυθμη εταιρία που ανέλαβε τη λειτουργία της επιχείρησης που είχε «χτυπήσει» στον διαγωνισμό ο «Βενέτης» συστάθηκε στις 3/11/2021 και ανήκει στην Ιωάννα Κουτσορεβύθη και τον Ανδρέα Ροζάκη. Η πρώτη είναι κόρη του στελέχους της Δημοτικής Αρχής Μπέου στην πρώτη θητεία και π. πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αγίου Ονουφρίου και σύζυγος του επιχειρηματία και προμηθευτή του Δήμου Βόλου Κώστα Καλαμποκά και ο δεύτερος φέρεται να συνδέεται με τον Αχιλλέα Μπέο. Μάλιστα όπως προκύπτει από το καταστατικό της εταιρίας, ως διεύθυνση κατοικίας δηλώνει την ίδια διεύθυνση που έχει δηλώσει και ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, στη Σαρωνίδα Αττικής. Αυτό που μένει να απαντηθεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο Βόλου είναι ποια η σχέση του με τον Ανδρέα Ροζάκη, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεση και συγγενική σχέση μεταξύ των δύο.

Ακόμη ένα «κρούσμα»

Παρά τις διακηρύξεις του Αχιλλέα Μπέου, ότι ο Βόλος είναι πολύ μικρός επιχειρηματικά για να ασχοληθεί ο ίδιος, φαίνεται ότι το ίδιο δεν ισχύει για ανθρώπους που συνδέονται μαζί του και με την Δημοτική Αρχή γενικότερα. Το τελευταίο «κρούσμα» με την εκμίσθωση του «Βενέτη» δεν είναι το πρώτο ούτε βέβαια και το μοναδικό, αφού τα περισσότερα δημοτικά καταστήματα έχουν εκμισθωθεί, με νομότυπα πάντα τρόπο, από ανθρώπους που συνδέονται με τον Αχιλλέα Μπέου. Αρκεί να θυμήσουμε ότι το πασίγνωστο στέκι της νεολαίας, η καφετέρια «Ισαλος» στον Αναυρο, τον τελευταίο και πλέον χρόνο λειτουργεί υπό την ιδιοκτησία του στενού φίλου του Δήμαρχου Βόλου Χρόνη Καρσαμπά, ενώ το «Αχίλλειο» υπό την ιδιοκτησία της συζύγου, υποψηφίου με τον Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος είχε εκμισθώσει και το κυλικείο στο υποτιθέμενο συνεδριακό. Μίσθωση η οποία έληξε πρόσφατα λόγω μη λειτουργίας του…συνεδριακού. Δεν θα πρέπει να περάσει επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας που αναδείχθηκε πλειοδότης για την εκμίσθωση του δημοτικού ξενώνα «Αχιλλέας», λίγο καιρό αργότερα εμφανίστηκε ως επενδυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠΣ Βόλος. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν πρόκειται για ακόμη μία σύμπτωση μέσα σε πολλές άλλες που έχουν συμβεί κατά την περίοδο διοίκησης του Δήμου Βόλου από τον Αχιλλέα Μπέο, ή για καθόλου τυχαία γεγονότα που αναδεικνύουν παρασκηνιακές διεργασίες για τις οποίες θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο Δήμαρχος Βόλου.

magnesianews.gr