Σηµάδι των καιρών, της επιβράδυνσης και της ακρίβειας γενικότερα, αλλά και της κρίσης που διέρχεται ο κλάδος των ειδών πολυτελείας ειδικότερα είναι η προσφυγή µεγάλων ελβετικών βιοµηχανιών ρολογιών στην αρωγή του ελβετικού κράτους. Η ζήτηση για τα προϊόντα τους έχει µειωθεί αισθητά και ειδικότερα από την Κίνα µετά την άνευ προηγουµένου εκτόξευση που είχε σηµειώσει αµέσως µετά την πανδηµία όταν οι καταναλωτές ανά τον κόσµο έσπευσαν να αγοράσουν ακριβά είδη. Επειτα από τρία συναπτά τρίµηνα κορύφωσης των εξαγωγών, οι εξαγωγές ρολογιών µειώθηκαν κατά 2,4% σε αξία µέσα στους πρώτους επτά µήνες του χρόνου, καθώς οι καταναλωτές αποφεύγουν να διαθέσουν µεγάλα ποσά για ακριβά ρολόγια.

Ηχηρά ονόµατα του κλάδου όπως οι Girard-perregaux και Ulysse Nardin κάνουν χρήση κρατικού προγράµµατος που στηρίζει τις επιχειρήσεις σε κρίση και τις διευκολύνει να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Πρόκειται για το πρόγραµµα στο οποίο κατέφυγαν κατά την πρώτη περίοδο της πανδηµίας και των πρώτων περιοριστικών µέτρων το 2020 και το οποίο έχει σχεδιασθεί για να αποτρέψει τις µαζικές απολύσεις και τη µόνιµη µείωση των εργαζοµένων σε κλάδους της µεταποίησης όπως η βιοµηχανία ρολογιών. Είναι παρόµοιο µε τα προγράµµατα αναστολής συµβάσεων που εφαρµόστηκαν σε πολλές χώρες, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το 2020 και στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση καλύπτει το 80% των µισθών του προσωπικού όταν η εταιρεία τους θέτει ουσιαστικά σε εξαναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Ο όµιλος Sowind Group, που ελέγχει δύο βιοµηχανίες ρολογιών, έχει εντάξει στο πρόγραµµα περίπου το 15% των 320 υπαλλήλων του, περίπου 50 άτοµα. Οπως σχολιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου, Πατρίκ Πρινιό, «µέχρι στιγµής είναι µια µικρή κρίση των βιοµηχανιών των ρολογιών που µάλλον δεν συνδέεται µε την υπόλοιπη οικονοµία».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην έκθεση ρολογιών της Γενεύης που διοργανώθηκε την περασµένη εβδοµάδα, ο κ. Πρινιό υπογράµµισε πως «αυτή η χρονιά είναι µια πρόκληση». Εχουν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από προµηθευτές των βιοµηχανιών ρολογιών που επέλεξαν να εκµεταλλευτούν τη στήριξη του κράτους για να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση του κλάδου τους. Στην Ελβετία υπάρχει αυτό το κρατικό πρόγραµµα εδώ και δεκαετίες, αλλά η βιοµηχανία των ρολογιών κατέφυγε σε αυτό αποκλειστικά και µόνο την πρώτη περίοδο της πανδηµίας το 2020. Μόλις ανακλήθηκαν τα περιοριστικά µέτρα στη χώρα, οι βιοµηχανίες ρολογιών και οι προµηθευτές τους επαναπροσέλαβαν τους υπαλλήλους τους και τους τοποθέτησαν στις θέσεις τους και σύντοµα άρχισαν να προχωρούν σε προσλήψεις καθώς η ζήτηση έφτασε στα ύψη.

Μιλώντας στην εφηµερίδα ΝΖΖ, ο Πιερ Αλέν Μπερέ, επικεφαλής του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου στο καντόνι του Ιούρα, ενός πραγµατικού κέντρου βιοµηχανιών παραγωγής εξαρτηµάτων ρολογιών, ανέφερε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού περίπου 40 εταιρείες του καντονιού υπέβαλαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο πρόγραµµα και τη στήριξή τους από το κράτος. Ο αριθµός των αιτήσεων αντανακλά την κρίση που διέρχεται ο κλάδος, δεδοµένου ότι στις αρχές του έτους µόλις πέντε εταιρείες ζήτησαν την αρωγή του ελβετικού κράτους.

kathimerini