Δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος η αναγραφή του ΣΒΘΚΕ ως ΣΒΘΣΕ στον τίτλο. Η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου το περασμένο Σάββατο στην Αγριά του Βόλου, αποφάσισε μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε επιλεκτικές μεταβολές του καταστατικού οι οποίες προέκυψαν ως αναγκαιότητα των καιρών. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αλλαγή του τίτλου από “Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος” (ΣΒΘΚΕ) σε “Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος” (ΣΒΘΣΕ), ώστε να αποτυπώνει πλήρως την χωροταξική διάσταση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Η ψηφοφορία των μελών ανέδειξε και πάλι στη θέση της προέδρου του ΣΒΘΣΕ την Ελένη Κολιοπούλου (ΠΑΚΟ Α.Ε.) καθώς και ένα νέο πολυμελές διοικητικό συμβούλιο.

Ιδιαίτερη αξία στις καταστατικές αλλαγές που ψηφίστηκαν έχει η θεσμική συνεργασία που εγκαινιάζεται μεταξύ ΣΒΘΣΕ και ΣΕΒ η οποία προβλέπει την ανταλλαγή μίας θέσης στα διοικητικά συμβούλια των δύο συνδέσμων.

Τη νέα εποχή εξωστρέφειας του Συνδέσμου σηματοδοτούν επίσης οι αλλαγές των άρθρων 4 και 13 του καταστατικού οι οποίες επιτρέπουν πλέον τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια άλλων συνδέσμων ακόμα και Ευρωπαϊκών. Ο ΣΒΘΣΕ αποκτά επίσης τη δυνατότητα να ανοίγει γραφεία σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας επιθυμεί, αλλά και να εγγράφει στις τάξεις του κάθε Ελληνική επιχείρηση που θέλει να γίνει μέλος του όπου και αν αυτή εδρεύει.

Μια νέα σημαντική παράμετρο στα τεκταινόμενα του ΣΒΘΣΕ αποτελεί η είσοδος στο νέο Δ.Σ. του Τάκη Σαράντη της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. (Όλυμπος, ΤΥΡΑΣ, Ροδόπη), και η επιλογή του να προσφέρει από τη θέση του αντιπροέδρου. Η συμμετοχή του ισχυροποιεί τον Σύνδεσμο και ενδέχεται να αποβεί καθοριστική για περαιτέρω θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του.

Ο Σαράντης, που μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη ηγούνται του μεγαλύτερου Ελληνικού γαλακτοκομικού ομίλου στη χώρα, είχε πάντα ξεκάθαρες απόψεις για τον φορέα των βιομηχάνων στη Θεσσαλία.

Είναι υπέρμαχος της άποψης ότι ο σύνδεσμος, με ακτίνα δράσης τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, οφείλει να είναι ένας, ενιαίος και ισχυρός, η δε διοίκησή του θα πρέπει δικαιωματικά να βρίσκεται  στα χέρια των εκπροσώπων της μεταποίησης και της βιομηχανίας οι οποίοι διαθέτουν τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών αλλά και τους περισσότερους εργαζόμενους, ώστε η παρουσία του να γίνεται αισθητή στα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας.

Επομένως οι αλλαγές του καταστατικού του ΣΒΘΣΕ και η παμψηφεί υιοθέτηση από τη γενική συνέλευση της θέσης ότι στο εξής ο πρόεδρος του Συνδέσμου θα προέρχεται υποχρεωτικά από εκπροσώπους της βιομηχανίας και της μεταποίησης, δεν μπορεί να είναι άσχετη με τα παραπάνω. Άλλωστε απηχούν και τις απόψεις του συνόλου σχεδόν των παραγωγικών επιχειρήσεων.

Η διοίκηση του ΣΒΘΣΕ, στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης, τίμησε τον Στέργιο Ζουρνατζή (ΒΙΟΣΕΡ Α.Ε.), ένα από τα παλαιότερα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο οποίος ύστερα από 24 χρόνια γόνιμης παρουσίας στο Δ.Σ. ”αποστρατεύτηκε” και πέρασε στη χορεία των επιτίμων.

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με μια επίκαιρη και άκρως διαφωτιστική συζήτηση για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και την Ελληνική οικονομία την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής και του Σκάι Μπάμπης Παπαδημητρίου. Το πάνελ αποτελούσαν ο καθηγητής και τραπεζικός Νίκος Καραμούζης, ο Τάκης Σαράντης (Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.), ο Τάσος Λάππας πρόεδρος της Τράπεζας Θεσσαλίας, ο Ευάγγελος Γκιζελής της GIZELIS ROBOTICS ΑΒΕΕ (βιομηχανικοί αυτοματισμοί) και ο Χαρίλαος Σιούρας – ΣΙΟΥΡΑΣ Α.Γ.Β.Ε. (εμπορία και μεταποίηση ελιών).

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr

*φωτο magnesianews.gr