Το τσουνάµι των πλειστηριασµών που έρχεται από την ερχόµενη εβδοµάδα θα σηµατοδοτήσει εξελίξεις σε εκατοντάδες επιχειρήσεις για τις οποίες ο κώδων του κινδύνου έχει χτυπήσει προ πολλού. Βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, γραφεία, χώροι εκθέσεων, ακίνητα κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και πολλά ξενοδοχεία θα βγουν στο σφυρί ως το τέλος της χρονιάς, κυρίως για κόκκινα δάνεια τα οποία πρέπει να καλυφθούν. 

Κάποια από τα σηµαντικότερα και πιο ηχηρά εκποιούµενα περιουσιακά στοιχεία ανά την Ελλάδα είναι τα εξής:

 

Εκτυπώσεις 

 

Στις 5 Σεπτεµβρίου έχει οριστεί να γίνει εκ νέου ο πλειστηριασµός των ακινήτων της εταιρείας Ιρις ΑΕΒΕ, του εκτυπωτικού σκέλους των πάλαι ποτέ µεγαλύτερων και ισχυρών συγκροτηµάτων του Τύπου, του ∆ΟΛ και της Πήγασος Εκδοτικής. Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προέβη στην κατάσχεση για 2 εκατ. ευρώ. 

Ο πλειστηριασµός αφορά τον ακίνητο και µηχανολογικό εξοπλισµό της εταιρείας στο Κορωπί, σε µια έκταση 62.406,41 τ.µ. Επειτα από δύο άγονους πλειστηριασµούς που έγιναν, από πέρυσι το καλοκαίρι έως σήµερα η τιµή πρώτης προσφοράς πλέον έχει µειωθεί στα 15,88 εκατ. ευρώ (από 35,18 εκατ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στον πρώτο). 

Στις 30 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει και δεύτερος πλειστηριασµός για την εγκατάσταση της εταιρείας στην περιοχή του ∆ήµου Αθηναίων. Πρόκειται για οικόπεδο 4.601,22 τ.µ., στο οποίο υπάρχει κτίριο µε δύο υπόγεια, ισόγειο µε πατάρι και δώµα. Ως τιµή πρώτης προσφοράς έχουν προσδιοριστεί τα 1,6 εκατ. ευρώ. Σηµειώνεται ότι στον τελευταίο γνωστό δηµοσιευµένο ισολογισµό η εταιρεία εµφάνιζε υπερδιπλάσιες του κύκλου εργασιών βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις, οι οποίες έφταναν περίπου τα 89 εκατ. ευρώ, ενώ οι µακροπρόθεσµες ήταν περίπου στα 6,4 εκατ. ευρώ. 

Στις 18 Σεπτεµβρίου θα βγει στο σφυρί και η πρώην εκτυπωτική µονάδα του ΚΚΕ, η γνωστή Τυποεκδοτική Α.Ε. που έβαλε λουκέτο το 2015. Επισπεύδουσα είναι η Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριµένα, πρόκειται για δύο πλειστηριασµούς (ηλεκτρονικούς) που θα πραγµατοποιηθούν στις 18/9 και αφορούν τόσο τα οικόπεδα και τα κτίρια όπου φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις όσο και τα µηχανήµατα, δηλαδή τις εκτυπωτικές µονάδες (εφηµερίδων, βιβλίων, εντύπων κ.λπ.). 

Για τον πρώτο, που αφορά στα ακίνητα στο Κρυονέρι Αττικής και ξεπερνούν τις 33.000 τ.µ., συµπεριλαµβανοµένων δεκάδων θέσεων πάρκινγκ Ι.Χ., φορτηγών και ενός γηπέδου µπάσκετ κ.λπ. η τιµή εκκίνησης έχει προσδιοριστεί στα 7.607.000 ευρώ. 

Για τον δεύτερο, που αφορά στην κινητή περιουσία της εταιρείας (εκτυπωτική µονάδα), η τιµή εκκίνησης είναι στο 1.538.880 ευρώ. 

Την 1η Νοεµβρίου έχει προγραµµατιστεί και ο πλειστηριασµός του ακινήτου του εκτυπωτικού σκέλους της κηρυχθείσας σε κατάσταση πτώχευσης Εξπρές - ∆. Καλοφωλιάς Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. 

Η κατάσχεση του ακινήτου, που βρίσκεται στον ∆ήµο Κερατέας, είχε γίνει για οφειλή περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ως τιµή πρώτης προσφοράς έχουν προσδιοριστεί οι 540.000 ευρώ. 

 

Κατασκευαστικές 

 

Μεγάλη, πάντως, είναι η λίστα των πλειστηριασµών γύρω απ’ τον χώρο των κατασκευών. Αναµφίβολα η πιο εντυπωσιακή περίπτωση είναι αυτή της ∆ροµέας Aκινήτων A.E. της οικογένειας Κοντέλλη, όπου είναι σε εξέλιξη µια µάχη για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και αυτό καθώς έχει οριστεί για τις 11 ∆εκεµβρίου ο πλειστηριασµός του µεγάλου κτιριακού συγκροτήµατος επί της λεωφόρου Bουλιαγµένης 580, στο ύψος της Aργυρούπολης, µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 9 εκατ. ευρώ. 

Στο µεταξύ οι εξελίξεις στην εταιρεία τρέχουν, αφού στις 20 Mαρτίου έγινε η απορρόφηση των εταιρειών Θέσεις Πάρκινγκ A.E., ∆ροµέας Aυτοκίνητα - Mηχανήµατα και Kοντέλλης Eµπορική και ακολούθησε στις 20 Ιουνίου αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου κατά 810.910 ευρώ. Επίσης, στις 28 Iουνίου κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Aθηνών αίτηση επικύρωσης της συµφωνίας εξυγίανσης µε ποσοστό συναινούντων πιστωτών 90,20%. Η αίτηση έχει προγραµµατιστεί να διενεργηθεί στις 25 Σεπτεµβρίου. 

Στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Οκτωβρίου, εκπλειστηριάζεται µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 5,42 εκατ. ευρώ το Mέγαρο Kιτρικής στην Tσιµισκή και Kατούνη, εµβαδού 4.589 τ.µ. Η ηµιτελής πολυώροφη οικοδοµή ήταν ιδιοκτησίας της καταχρεωµένης Aλέξανδρος ∆ιεθνής Kατασκευαστική. Επισπεύδουσα του πλειστηριασµού είναι η Τράπεζα Πειραιώς. 

Νωρίτερα, στις 18 Σεπτεµβρίου, το σφυρί θα χτυπήσει για δύο κατασκευαστικές εταιρείες. Ο πρώτος πλειστηριασµός αφορά την Iόνιος ATE του Γιάννη Mαρούλη, και συγκεκριµένα βιοµηχανικό χώρο στη Mάνδρα µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 2,33 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Alpha Bank. 

Μία εβδοµάδα πριν, στις 11 του µήνα, θα τρέξουν άλλοι 23 πλειστηριασµοί κινητών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (τα περισσότερα είναι οχήµατα) µε επισπεύδοντες 13 πρώην εργαζόµενους της εταιρείας. Ο δεύτερος θα γίνει για την κατασκευαστική Cornerstone Real Estate Α.Ε. µε επικεφαλής τον Καρλ-Αντρέ Βαντενάαρ και αφορά πολυτελή κατοικία στο Eλληνικό, παραπλεύρως της έκτασης του πρώην αεροδροµίου µε τιµή 2.506.000 ευρώ. Ο πλειστηριασµός θα γίνει στις 18 Σεπτεµβρίου µε επισπεύδουσα και πάλι την Alpha Bank, στην οποία η κατασκευαστική χρωστάει πάνω από 4 εκατ. ευρώ. 

Στις 27 Σεπτεµβρίου είναι η σειρά της Ξένιος Ζευς των αδελφών Παναγιώτη και ∆ηµήτρη Μητρόπουλου. Ο πλειστηριασµός µε επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα αφορά ένα ολόκληρο κτιριακό συγκρότηµα που περικλείεται από τις οδούς Οθωνος, Αµαλίας, Μιαούλη, Μπουµπουλίνας και Κανάρη στην Πάτρα. Η τιµή πρώτης προσφοράς είναι τα 2,3 εκατ. ευρώ. 

 

Εγκαταστάσεις 

 

Αρκετές όµως είναι και οι εγκαταστάσεις βιοµηχανιών και επιχειρήσεων που το επόµενο χρονικό διάστηµα θα βγουν στο σφυρί. Στις 4 Σεπτεµβρίου έχει οριστεί ο πλειστηριασµός για τα δύο κτίρια της Pήγας AΒETE εντός του βιοµηχανικού συγκροτήµατος Λαναρά - Κύρτση στην Κολοκυνθού. Ως τιµή πρώτης προσφοράς έχουν καθοριστεί τα 2,74 εκατ. ευρώ µε επισπεύδουσα την Alpha Bank. 

Στις 25 Σεπτεµβρίου έχει προγραµµατιστεί ο πλειστηριασµός για το ακίνητο στο Kορωπί της βιοµηχανίας ηλεκτροτεχνικών προϊόντων Schwabe Hellas. H εταιρεία που άρχισε να λειτουργεί το 1974 ως ελληνογερµανικό joint venture και θεωρείται από τις πιο γνωστές στα προϊόντα φωτισµού. Tο ακίνητό της επί της λεωφόρου Bάρης - Kορωπίου είναι έκτασης 9.322 τ.µ. και περιλαµβάνει τριώροφο κτίριο γραφείων, αποθήκη, βιοµηχανοστάσιο κ.ά. H τιµή εκκίνησης έχει οριστεί στα 6.655.000 ευρώ. 

∆ύο ηµέρες µετά, στις 27 του µήνα, έχει προγραµµατιστεί ο πλειστηριασµός του βιοτεχνικού χώρου, δύο αγροτεµαχίων καθώς και ενός ελαιοκτήµατος της Λεσβιακής Επιχείρησης Βιοµηχανίας Αλίπαστων Ελαίων, γνωστής ως ΛΕΒΑ Α.Ε. µε έδρα τη Μόρια. Ως τιµή πρώτης προσφοράς για το κεντρικό αγροτεµάχιο µαζί µε τη βιοτεχνική µονάδα ορίστηκαν τα 1,1 εκατ. ευρώ. Η επισπεύδουσα Τράπεζα Πειραιώς σκοπεύει να εισπράξει απαίτηση ύψους περίπου 403.000 ευρώ. 

Στις 9 Οκτωβρίου πλειστηριάζεται βιοµηχανικός χώρος της Αδάµ ∆ηµήτριος ΑΕΒΕΕ∆ στη Λάρισα, µε αρχική τιµή τα 2 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Εθνική. 

Στις 23 Οκτωβρίου µε επισπεύδοντα ιδιώτη και για οφειλή 44.000 ευρώ θα γίνει ο πλειστηριασµός του εργοστασίου της εταιρείας εµφιάλωσης και διανοµής φυσικού µεταλλικού νερού Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε. στα Τζουµέρκα. Ως τιµή πρώτης προσφοράς έχουν καθοριστεί τα 1,17 εκατ. ευρώ. 

Λίγο αργότερα, στις 6 Nοεµβρίου, βγαίνουν στο σφυρί τα γραφεία και οι βιοµηχανικές εγκαταστάσεις της Aρβανίτης - Mέταλλο και ∆όµηση ΑΕΒΕ στην Κόρινθο. Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank, µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 2,26 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια µέρα έχει προγραµµατιστεί να εκπλειστηριαστεί η βιοµηχανική εγκατάσταση της Ελληνικής Βιοµηχανίας Πατάτας ΑΒΕΕ στα Σαγέικα Αχαΐας. Ως τιµή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα και τη µονάδα έχουν καθοριστεί τα 1,65 εκατ. ευρώ. 

Επίσης στις 13 Νοεµβρίου έχει προγραµµατιστεί να γίνει ο πλειστηριασµός του εργοστασίου εκκόκκισης βάµβακος της υπό εκκαθάριση Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Νοµού Σερρών στη Βιοµηχανική Περιοχή Σερρών. Ως τιµή πρώτης προσφοράς για την εκπποίηση του ακινήτου ορίστηκε το ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ. 

Στις 28 Nοεµβρίου θα χτυπήσει καµπανάκι για την εταιρεία εµπορίας ειδών υγιεινής Alfa Casa της οικογένειας Aγγελακόπουλου που δραστηριοποιείται σε Πάτρα, Κεφαλονιά και Σαντορίνη. Πρόκειται για ένα βιοµηχανικό ακίνητο στον Αγιο Στέφανο της Πάτρας, εντός της Βιοµηχανικής Περιοχής, µε τιµή 2.058.000 ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία προχώρησε στην κατάσχεση και τον πλειστηριασµό για 50.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί µέρος της επιταχθείσας απαιτήσεως. Επίσης, θα εκπλειστηριαστεί το κατάστηµα πλακιδίων και ειδών υγιεινής επί της οδού Αυλίδος στην Πάτρα µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 240.000 ευρώ. 

Στις 18 ∆εκεµβρίου θα είναι η τελευταία πράξη για την Oρυζόµυλος Mακεδονίας Aφοί Mυστακίδη. Bγαίνει στο σφυρί το συγκρότηµα στο Kαλοχώρι Θεσσαλονίκης, έκτασης 14 στρεµµάτων, µε τιµή στα 3,12 εκατ. ευρώ. H εταιρεία το 2012 εντάχθηκε στο άρθρο 99 και οι προσδοκίες για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή από την Oλλανδία δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. 

 

Εταιρείες αυτοκινήτου 

 

Στη λίστα των πλειστηριασµών φιγουράρουν επίσης γνωστές εταιρείες οχηµάτων. Η Αφοί Κορφιάτη ΑΒΕΕ θα δει την ερχόµενη εβδοµάδα, στις 4 του µήνα, τον πλειστηριασµό του γυάλινου κτιρίου της επί της λεωφ. Κηφισού. Αυτός µάλιστα θα γίνει σε τρία κοµµάτια, µε επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. 

Η ίδια τράπεζα θα βγάλει στο σφυρί µία εβδοµάδα αργότερα, στις 11 του µήνα, το βασικό ακίνητο της Pεκόρ Kορφού στην Kέρκυρα, µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 2.157.000 ευρώ. Στις 4 Oκτωβρίου θα είναι η σειρά του Σπύρου Παντελεηµονίτη και της Agripan, που µετά την αποχώρηση από την Ελλάδα της Daihatsu, την οποία αντιπροσώπευαν, µπήκαν σε περιδίνηση παρά την αναζήτηση λύσης στα γεωργικά µηχανήµατα. Ο πρώτος πλειστηριασµός αφορά ακίνητα 3.629 τ.µ. στην Iερά Oδό µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 2.889.473 ευρώ, ενώ στις 30 Oκτωβρίου θα ακολουθήσει δεύτερος για ακίνητο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης µε πρώτη τιµή τα 1.050.000 ευρώ. 

 

Ξενοδοχεία 

 

Από το τσουνάµι των πλειστηριασµών το επόµενο τετράµηνο αναµένεται να παρασυρθούν και αρκετά ξενοδοχεία, κυρίως µεσαίας ή µικρής κατηγορίας. 

H πιο ακριβή περίπτωση αφορά τα δύο ξενοδοχεία της οικογένειας Tρίπου στην Eρέτρια, τα οποία βγαίνουν σε πλειστηριασµό στις 2 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το τριών αστέρων «Holidays in Evia», το οποίο διαθέτει 334 δωµάτια και bungalows, µε πρώτη τιµή τα 7,8 εκατ. ευρώ, και το «Eretria Village», µε κεντρικό κτίριο, και διώροφες-τριώροφες ανεξάρτητες κατοικίες σε συνολική έκταση 51.725 τ.µ., µε πρώτη τιµή τα 6.125.000 ευρώ. 

Στην πρώτη περίπτωση επισπεύδουσα είναι η Εθνική Τράπεζα και στη δεύτερη η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια Special Financial Solutions ΑΕ∆Α∆Π. 

Λίγο νωρίτερα, στις 11 Σεπτεµβρίου, θα βγει µε πρώτη τιµή στα 3 εκατ. ευρώ το «Skiathos Blu Hotel» της Iονικής Ξενοδοχειακής. Πρόκειται για ξενοδοχειακή µονάδα µε δυναµικότητα 180 δωµατίων, σε οικόπεδο 18,5 στρεµµάτων και επιφάνεια κτιρίων 6.832 τ.µ. Στις 18 Σεπτεµβρίου θα εκπλειστηριαστεί το «Mενελάιον» στη Σπάρτη

Ως τιµή πρώτης προσφοράς καθορίστηκαν τα 2,95 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου έναν µήνα αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου, θα βγει µε πρώτη τιµή τα 4,2 εκατ. ευρώ το τετράστερο ξενοδοχείο της εταιρείας Γεώργιος Λεσσές και Σία Α.Ε. στη Xανιώτη της Kασσάνδρας στη Xαλκιδική. Η µονάδα βρίσκεται σε οικόπεδο 9,5 στρεµµάτων και αποτελείται από πέντε κτίρια. 

Τέλος, στις 21 Nοεµβρίου θα βγει σε πλειστηριασµό το «Seleni Suites» στη Bυτίνα, µε πρώτη τιµή στα 2.441.000 ευρώ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr με πληροφορίες από Business Stories (Γιώργος Μορφίδης)

* Η φωτογραφία είναι αρχείου