Η εξαγορά θα γίνει στην τιμή των 0,50 φράγκων ανά μετοχή έναντι 1,86 φράγκων που έκλεισε την Παρασκευή. Παρακάμπτονται οι μέτοχοι της CS με ειδικό νόμο. Στόχος η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα των αγορών αύριο Δευτέρα.

Στην επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έφτασαν οι δυο πλευρές, μετά από δραματικές διαπραγματεύσεις και ισχυρές κυβερνητικές πιέσεις, και αφού η UBS προχώρησε στη βελτίωση της προσφοράς της στα 2 δισ. δολάρια, έναντι της αρχικής πρότασης 1 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία προβλέπει ειδική νομοθετική παρέμβαση των ελβετικών αρχών προκειμένου η εξαγορά να ολοκληρωθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων της Credit Suisse ώστε να ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας και να τερματιστεί η αναταραχή.

Όπως μετέδωσαν οι Fiancial Times η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί  το βράδυ της Κυριακής και θα τιμολογηθεί σε κλάσμα της τιμής κλεισίματος της Credit Suisse την Παρασκευή, οδηγώντας σε δραματική απομείωση των μετόχων της Credit. Σύμφωνα με δημοισίευμα της εφημερίδας η Ελβετική Εθνική Τράπεζα συμφώνησε να προσφέρει γραμμή ρευστότητας ύψους 100 δισ. δολαρίων στην Credit Suisse στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η UBS θα πληρώσει τώρα περισσότερα από 0,50 SFr ανά μετοχή, από προσφορά 0,25 SFr νωρίτερα σήμερα, αλλά πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse των 1,86 SFr την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας είχε υποχωρήσει από το επίπεδο των 100 δισ. που βρίσκονταν πριν λίγους μήνες, σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα των 10 δισ. 

Ως plan b οι ελβετικές αρχές είχαν εξετάσει η νωρίτερα την ολική ή μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse, θεωρώντας αυτή τη λύση ως μόνη αξιόπιστη εναλλακτική για τη σωτηρία της Credit Suisse σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας εξαγοράς από την UBS.

thessaliaeconomy.gr