Η επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους νέους και νέες και νέα ζευγάρια είναι το νέο κοινωνικό μέτρο, το οποίο επεξεργάζεται το ΥΠΕΘΟ, με στόχο να το εντάξει στο πακέτο των ελαφρύνσεων της ΔΕΘ.

Το συγκεκριμένο μέτρο, ανέφερε και χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνέντευξη που έδωσε στο Capital. gr, εντάσσοντάς το στις ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη φετινή ΔΕΘ. Κράτησε όμως, για άλλη μια φορά κλειστά τα χαρτιά σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες, παραπέμποντας στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. 

Ωστόσο, το μέτρο βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, αφού θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν οι πόροι που θα το χρηματοδοτήσουν, μέσα από την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021-2027. Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούν έως και να διπλασιάσουν του πόρους που διατίθενται από τα εθνικά προγράμματα της περιόδου 2021-2027 για στέγαση πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, προτείνεται, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για την χρηματοδότηση "προσιτής στέγης". Η ενίσχυση θα προέλθει από τα περιφερειακά προγράμματα, με την αναθεώρηση των προϋπολογισμών τους, με στόχο να καλυφθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η συνεχής άνοδος των ενοικίων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Με βάση το σχεδιασμό, η επιδότηση ενοικίου θα επικεντρωθεί σε νέους μέχρι και 35 ετών και νέες οικογένειες, οι οποίοι λόγω χαμηλού εισοδήματος και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δική τους κατοικία και μένουν στο νοίκι. Πριν εφαρμοστεί το μέτρο, θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλλει στις Βρυξέλλες και να εγκριθεί το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι μειώσεις φόρων 

Ο κ. Πιερρακάκης επιβεβαίωσε ότι παραμένει στόχος της Κυβέρνησης η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης μέσω της μείωσης των φόρων. Όπως σημείωσε, η μείωση φόρων έχει και αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα και συμβαδίζει με τους άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης. Επιβεβαίωσε επίσης, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη και ειδικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει μια ανεπίσημη ατζέντα φόρων, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα:

1.  Η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να ελαφρυνθούν τα εισοδήματα από 20.001 ευρώ μέχρι και τα 40.000 ευρώ, όπου εκτιμάται ότι οριοθετείται εισοδηματικά, η λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία φορολογείται με συντελεστές από το 22% μέχρι και 36%. Παράλληλα, εξετάζεται ένας ενδιάμεσος συντελεστής για τα εισοδήματα από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 9% (για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ) αυξάνεται απότομα στο 22%.

2. Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, ώστε να πάψουν να είναι παγίδες βαριάς φορολόγησης για πολλές χιλιάδες φορολογούμενους.

3. Η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων, η οποία ξεκινά σήμερα από το 15% για εισόδημα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ και φτάνει το 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από τα 35.000 ευρώ. Η υψηλή φορολόγηση των ενοικίων εκτιμάται ότι αποτελεί αντικίνητρα για κάποιους ιδιοκτήτες να αυξήσουν την προσφορά στέγης.

4. Το τέταρτο μέτρο που κερδίζει πόντους στην κυβερνητική ατζέντα, είναι η συνέχιση της μείωσης της φορολογίας της εργασίας, η οποία μαζί με τη μείωση κατά 1% για φέτος έχει φτάσει το 5,4% από το 2019. Σημειώνεται ότι είναι ήδη προγραμματισμένη μια επιπλέον μείωση κατά 0,5% για το 2027. 

5. Το πέμπτο μέτρο που εξετάζεται είναι μια περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, με έμφαση και αυτή τη φορά στις μικρές ιδιοκτησίες. Η μείωση κρίνεται ως επιβεβλημένη, με δεδομένο ότι με την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων οι αξίες των ακινήτων σε πολλές μικροαστικές ακόμη και φτωχές περιοχές ανέβηκαν απότομα και μαζί τους αυξήθηκε και ο ΕΝΦΙΑ.

6. Το έκτο φορολογικό μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους, ώστε να καταργηθεί οριστικά ο συγκεκριμένος φόρος που έλκει την καταγωγή του από τα χρόνια των μνημονίων.

7. Το έβδομο μέτρο που εξετάζεται είναι η μείωση της φορολογίας στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο που κατέχει σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διέψευσε άλλη μια φορά το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού σε συντάξεις και δημόσιο.

Όπως τόνισε, η επαναφορά των δώρων θα κόστιζε 7,8 δισ. ευρώ και αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Επίσης, απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανάκλησης της τεκμαρτής φορολόγησης, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία επιβλήθηκε με τα υπόλοιπα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής το 2024.

Τάσος Δaσόπουλος, Capital.gr