Στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους τοποθετείται η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, καθώς θα απαιτηθεί μια διαδικασία τριών - τεσσάρων μηνών για να αξιολογηθεί από την Κομισιόν αλλά και τα κράτη-μέλη η επίτευξη των 15 «οροσήμων», με τα οποία συνδέεται.
Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν εμποδίζει, ωστόσο, την κυβέρνηση να προχωρεί τα έργα του Ταμείου, που σε πρώτη φάση μπορούν να χρηματοδοτούνται και από εθνικούς πόρους και να καλυφθούν στη συνέχεια από τους κοινοτικούς. Ετσι, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε την έγκριση επιπλέον 36 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ. Αυτά προστίθενται στα πρώτα 12 έργα, ύψους 1,42 δισ. ευρώ, που είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Οπότε συνολικά οι εντάξεις φτάνουν σήμερα τα 48 έργα, προϋπολογισμού 2,76 δισ. ευρώ. Ποσό μικρότερο από την προκαταβολή που πήρε το καλοκαίρι η Ελλάδα, ύψους 4 δισ. ευρώ.
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρισκόταν χθες και προχθές στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσει την υλοποίηση της πρώτης ομάδας των «οροσήμων», με προθεσμία έως το τέλος Σεπτεμβρίου, που ήταν προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των πόρων του Ταμείου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο νούμερο δύο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων, Ντέκλαν Κοστέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, που συναντήθηκαν με εκπροσώπους υπουργείων, διαπίστωσαν ότι «στη μεγάλη τους πλειονότητα τα ορόσημα υλοποιούνται κανονικά», αν και σε ορισμένους τομείς ζήτησαν επιπλέον πληροφορίες.
Εφόσον δοθούν όλες οι διευκρινίσεις και λυθούν οι εκκρεμότητες, ο κ. Σκυλακάκης θα υποβάλει το αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης. Αυτό υπολογίζεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί το αίτημα από την Κομισιόν και η εισήγησή της θα παραπεμφθεί για εξέταση στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτημέλη της Ε.Ε., προετοιμάζοντας το Ecofin. Τον τελικό λόγο, πάντως, θα έχει η Κομισιόν, δεν θα απαιτηθεί απόφαση Συμβουλίου, όπως συνέβαινε με τις δόσεις των δανείων επί μνημονίων.
Η δέσμη των 36 έργων που ανακοινώθηκαν χθες αφορά κυρίως έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις υποδομές και τις μεταφορές. Παράλληλα χρηματοδοτούνται έργα για την έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου.
Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής έργα: • Υποδομές και Μεταφορές:
– Προμήθεια 220 ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 136 εκατ. ευρώ. – Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, τμήμα Χερσονήσου - Νεάπολης, 90 εκατ. ευρώ.
• Ενέργεια: – Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας, Δ΄ φάση, σύνδεση Λαυρίου - Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας, και δημιουργία υποσταθμών στα νησιά αυτά, 164,5 εκατ. ευρώ.
• Περιβάλλον - Διαχείριση Φυσικών Πόρων - Κλιματική Αλλαγή:
– Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, 248,1 εκατ. ευρώ.
– Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λουτράκι (24 εκατ. ευρώ) και στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (15 εκατ. ευρώ), στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, στις παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτου (70 εκατ. ευρώ) και στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης (60 εκατ. ευρώ).
– Εργα ύδρευσης στους Νομούς Πρέβεζας - Αρτας - Λευκάδας, 133 εκατ. ευρώ.
– Κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, 106,8 εκατ. ευρώ.
• Πολιτισμός: – Ανάπλαση του Κτήματος Τατοΐου, 39,9 εκατ. ευρώ.
– Αναβάθμιση των υποδομών, εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) στα κατά τόπους πωλητήρια και μέσω ψηφιακών εφαρμογών, 31 εκατ. ευρώ.
– Σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας από την κλιματική αλλαγή και ανάπτυξη συστημάτων καταγραφής της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, 4 εκατ. ευρώ.
• Δικαιοσύνη: – Μεταστέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά, 64,3 εκατ. ευρώ.
• Αγροδιατροφή: – Ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών για την υποστήριξη των εξαγωγών του αγροδιατροφικού τομέα, 20,7 εκατ. ευρώ.
• Οργάνωση και ασφάλεια δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών:
– Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεπικοινωνιακών υποδομών με την επωνυμία «Ρέα», συστήματος για την εποπτεία των δομών με την επωνυμία «Κένταυρος», και συστήματος για την ασφάλεια εισόδου - εξόδου με την επωνυμία «Υπερίων», στις 32 δομές που λειτουργούν στη χώρα, 36,9 εκατ. ευρώ.
• Ερευνα - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα:
– Χρηματοδότηση 13 ερευνητικών έργων (18,2 εκατ. ευρώ) και 36 επενδυτικών σχεδίων συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών (24,7 εκατ. ευρώ).
• Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους:
– Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ, 8 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζεται η ένταξη μιας σειράς έργων αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 43,2 εκατ. ευρώ. Αφορούν μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία Λαμίας, Ηρακλείου, Ελευσίνας Θριασίου, Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», «Ευαγγελισμός» και Πατρών.
Ειρήνη Χρυσολωρά Καθημερινή