Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ήταν ο κεντρικός καλεσμένος στη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος. 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Τρικαλινός υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την τιμητική πρόσκληση και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Μεταξύ άλλων,έκανε λόγο για τις Επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και για την Αυτοπαραγωγή ενέργειας - netmetering, τις διμερείς συμβάσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναλυτικότερα επισήμανε ότι:

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων. Τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε να εφαρμόζεται οριζόντια επιδότηση 65 ευρώ/ΜWh των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (επαγγελματικά, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια). Η επιδότηση συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ διπλασιάστηκε σε 130 ευρώ τον Απρίλιο.

Στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής χορηγήθηκε τον Απρίλιο πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανήλθε στα 230 ευρώ/MWh. 

Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις διατέθηκαν  επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να καλυφθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τον Μάιο, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανήλθε στα 170 ευρώ/ΜWh, ακολουθώντας την πτώση της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά.

Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια θεσμική παρέμβαση στην αγορά και αποσυνδέουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Με τα νέα μέτρα θα απορροφηθεί το 82% της αύξησης σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί.

Επιπλέον:

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με τη μόχλευση, τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.

Για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς με περιθώρια έως 10 MW, αυτά διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τουλάχιστον το 30% των νέων περιθωρίων ισχύος θα διατεθεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της μεταποίησης. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του REPowerEU έχει δρομολογηθεί δράση ύψους 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία στις στέγες επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs των διμερών συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός από τις αρχές του 2023.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr