Το ζήτημα του επιδόματος των τριετιών συζητήθηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά την προσφυγή που είχαν καταθέσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλες εργοδοτικές ενώσεις όπως οι θεσσαλικές ΣΒΘΣΕ και ΣΘΕΒ.
Οι προσφεύγοντες ζητούν από το ΣτΕ να ακυρώσει την εγκύκλιο που είχε εκδώσει το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019. Με την συγκεκριμένη εγκύκλιο παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Να σημειωθεί ότι την προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ από τον περασμένο Απρίλιο για το θέμα των τριετιών υπογράφουν εκτός από τον ΣΕΒ και άλλοι έξι περιφερειακοί σύνδεσμοι-Ενώσεις και συγκεκριμένα: ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).
Όπως υποστηρίζουν ο ΣΕΒ και εργοδοτικές ενώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ, οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές και το κατώτατο ημερομίσθιο έχουν καταργηθεί, ενώ η επίμαχη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ, οι προσφεύγοντες υπερασπίστηκαν τις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν καταθέσει. Αντίθετα, η άλλη πλευρά δηλαδή το υπουργείο Εργασίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και άλλα Σωματεία υποστήριξαν ότι ορθώς συνεχίζουν να καταβάλλονται οι τριετίες στους εργαζόμενους. Μάλιστα, κατά τη ΓΣΕΕ και τα σωματεία η επίμαχη εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πλευρά των σωματείων, οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους. Ακόμη, η ΓΣΕΕ κ.λπ. υποστήριξαν ότι οι τριετίες, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θεμελιώνονται ήδη στο νόμο. Τυχόν, δε, απόφαση που θα υιοθετούσε την άποψη του ΣΕΒ θα οδηγούσε σε ραγδαίες μειώσεις μισθών για χιλιάδες εργαζομένους, παρά τον αντίθετο σκοπό του νομοθέτη, που ήταν η χορήγηση αυξήσεων.
Το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για το συγκεκριμένο θέμα τους πρώτους μήνες του 2020.
Κατερίνα Μάνθου lawndorder.gr