Οι προοπτικές ανάπτυξης της Φέτας μέσα από ιδέες και δράσεις για την Παγκόσμια Αναγνώριση του Εθνικού Προϊόντος υπήρξε το αντικείμενο της άκρως επιτυχημένης ημερίδας που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας 2 στο ξενοδοχείο Gallery Art Hotel.
Κτηνοτρόφοι – μεταποιητές κι εκπρόσωποι φορέων και της Πολιτεία εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της φέτας και για την περαιτέρω προώθησή της σε διεθνές επίπεδο καθώς και για την δημιουργία κι αποτελεσματική λειτουργία της Διεπαγγελματικής φέτας.
Η ημερίδα υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη και η αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε ασφυκτικά από παραγωγούς, μεταποιητές, πολιτικούς κι εκπροσώπους φορέων.
Κατά τη διάρκειά της μίλησαν ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Βαϊόπουλος, αλλά και άλλων συνεταιρισμών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι επιχειρήσεων, αλλά και παραγωγοί. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Πανάγος, εκδότης -διευθυντής της εφημερίδας Agrenda.
Από τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι η ανάγκη συνεργασία και ίδρυσης ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, ενώ υπήρξε παραδοχή ότι έχουν γίνει λάθη που έχουν να κάνουν τόσο με τη διαχείριση αυτού καθαυτού του προϊόντος όσο και με τις καθυστερήσεις.
Εκείνο που τονίστηκε ήταν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να γίνουν στοχευμένες ενέργειες προκειμένου η φέτα να καταλάβει τη θέση που της αξίζει σε παγκόσμια κλίμακα εκτοπίζοντας τις απομιμήσεις της. Επιπλέον ελληνοποιήσεις, τιμές γάλακτος κι άλλα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων.
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας υπήρξαν οι: Μιχάλης Σαράντης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., Κωνσταντίνος Ανθόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Αιγοπροβατοτρόφων Νομού Πιερίας, Νικόλαος Μπίζιος, Εκπρόσωπος Βιομηχανίας Επεξεργασίας Γάλακτος, Μπίζιος Α.Ε., Νικόλαος Σκανιάς, Εκπρόσωπος Γαλακτοβιομηχανίας ΗΠΕΙΡΟΣ, Αναστάσιος Γκουγκουλιάς, Διευθυντής Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας, Γάλα Ελλάς, Δημήτριος Κόττης, Πρόεδρος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Μετεώρων ΑΓΡΟΓΑΛ, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Αλέξανδρος Μανούρας, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας κι ακολούθησε ανοικτή συζήτηση.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι βουλευτές Τρικάλων, της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα και Σάκης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Γιώργος Τσίπρας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γακόπουλος, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Νταούλας, οι πρώην βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης και ο πρόεδρος της “Ελληνικά Γαλακτομεία” Δημήτρης Σαράντης και δεκάδες κτηνοτρόφοι, παραγωγοί, μεταποιητές, κ.α.
Βασικές προτάσεις
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας ιδρύθηκε πριν 7 χρόνια με 50 μέλη και σήμερα αριθμεί 450 όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Γιώργος Βαϊόπουλος. Όπως τόνισε ο Συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν επαφές και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Γαλακτομείων Μιχάλη Σαράντη για την φέτα και το πρόβειο γάλα. Ο ίδιος ανέφερε 10 σημεία – προτάσεις οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:
-Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.
-Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος.
-Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία.
-Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων
-Τα μέλη της Διεπαγγελματικής, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή της Διεπαγγελματικής να ελέγχουν τους χώρους παραγωγής (ΠΟΠ τυριών)
-Η παραγωγή της φέτας μπορεί να γίνεται μόνο σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες.
-Στη Διεπαγγελματική να μπαίνουν φορείς και οργανώσεις που εκπροσωπούν αιγοπροβατοτρόφους, εκφραζόμενοι σε αυτή ανάλογα με την παραγωγή του γάλακτος των μελών τους.
-Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
-Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
-Περιπτώσεις στις οποίες γίνεται καταγγελία χωρίς να γίνεται κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα, θα μηνύεται από τη Διεπαγγελματική.
Η κορωνίδα των αγροτικών προϊόντων
Η εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ Χρυσούλα Παπαδημητρίου, επισήμανε πως η φέτα, την αυθεντικότητα της οποίας προσπαθεί να διασφαλίσει το Υπουργείο, είναι η κορωνίδα των αγροτικών προϊόντων της χώρας σημειώνοντας παραλλήλως ότι ο διάλογος που αναπτύσσεται είναι το κλειδί για τον κοινό σκοπό όλων της ίδρυσης της Διεπαγγελματικής.
«Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την ραχοκοκαλιά της μικρής και μικρομεσαίας αιγοπροβατοτροφίας»
Στην ανάγκη συνεργασίας όλης της αλυσίδας παραγωγής της φέτας, η οποία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια κατάληψης αγοραστικού μεριδίου στην αγορά, καθώς τώρα καταλαμβάνει μόνο το 28% των λευκών τυριών αναφέρθηκε η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου.
«Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την ραχοκοκαλιά της μικρής και μικρομεσαίας αιγοπροβατοτροφίας, η οποία είναι ο εθνικός κορμός της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αυτό προϋποθέτει αξιοπρεπείς κτηνοτρόφους, άρα να εργάζονται με εύλογο κέρδος» υπογράμμισε.
“Λευκός χρυσός”
Έντονη ήταν η διαμαρτυρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού προς το κράτος που αδιαφορεί για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Όπως τόνισε η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να τα βγάλει πέρα χωρίς κονδύλια και προσωπικό.
«Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι διορατικοί μεταποιητές και συνεχίζει να υπάρχει ο “λευκός χρυσός”, η φέτα και όχι το βαμβάκι, και έχει προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.
«Δεν μπορούμε να παίζουμε με την φέτα»
«Βρισκόμαστε τώρα εδώ, διότι υπάρχει πρόβλημα. Οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα μετά από 10 χρόνια σε καλά έως υψηλά επίπεδα, κατρακύλησαν τα τρία τελευταία χρόνια. Πολλά λέγονται, αλλά όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού». Ο διευθύνων σύμβουλος της “Ελληνικά Γαλακτομεία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Σαράντης.
Στις αιτίες στις οποίες οφείλονται οι χαμηλές τιμές εστίασε ο κ. Σαράντης οι κυριότερες εκ των οποίων είναι η αυξημένη παραγωγή γάλακτος και η υπερπροσφορά και η μείωση της τιμής της, που επηρέασε και την πρώτη ύλη, ενώ ως προς τις ελληνοποιήσεις κάλεσε τους καταγγέλοντες να δώσουν τα στοιχεία στην Δικαιοσύνη άλλως είναι υποκριτές και αν είναι συνδικαλιστές αμοραλιστές και δήλωσε: «όποιος όμως συλλαμβάνεται να ελληνοποιεί, πέρα από βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις, να του απαγορεύεται να παρασκευάζει διαπαντός ΠΟΠ. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την φέτα».
Ο κ. Σαράντης κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για τη Διεπαγγερματική, τις οποίες όπως τόνισε έχουν επεξεργαστεί μαζί με τον αδελφό του Τάκη Σαράντη και οι οποίες υλοποιούνται γρήγορα και απλά, όπως σημείωσε. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως εξής:
1)Πρέπει να στοχεύσουμε στην αύξηση της ζήτησης της φέτας με στοχευμένες ενέργειες
2)Να υπάρχει έλεγχος και καθοδήγηση για ενιαία γεύση της φέτας
3)Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την παραγωγή τους της επόμενης χρονιάς
4)Σε κάθε νομό να υπάρχει ένας συνεταιρισμός και ομάδες παραγωγών
Τον δρόμο που αξίζει η φέτα
«Μετά από 20 χρόνια ΠΟΠ για την φέτα, ακόμη δεν έχουμε Διεπαγγελματική, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα και με τον σωστό τρόπο» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτομικού Συνεταιρισμού Μετεώρων ΑΓΡΟΓΑΛ Δημήτρης Κόττης επισημαίνοντας παράλληλα ότι η οικονομία μας θα χαθεί αν χαθούν οι κτηνοτρόφοι. «Έστω και τώρα δεν είναι αργά για να πάρουμε τον δρόμο που αξίζει στην φέτα. Στηρίζουμε την Διεπαγγελματική και ασφαλώς την ίδρυση ομάδων και συνεταιρισμών» επισήμανε.
Βιβή Μαργαρίτη trikalawiew.gr