Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος. Στόχος του υπουργού, Σταύρου Αραχωβίτη, και της υφυπουργού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου είναι η θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος. 

Οι άνθρωποι του κλάδου, ωστόσο, δε φαίνονται ικανοποιημένοι με την ανακοίνωση του υπουργείου. Όπως τονίζει ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, τα μέτρα, που σκοπεύει να πάρει το υπουργείο, καλύπτουν μόνο το κομμάτι της πρωτογενούς αλυσίδας και δεν φτάνουν σε αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν για ό,τι φτάνει στον τελικό καταναλωτή. "Δεν έχει νόημα να παράγεις σωστή φέτα και να νοθεύεται π.χ. σε σαλάτες ή στη διανομή από τα ξενοδοχεία", υπογραμμίζει. 

Ένα δεύτερο ζήτημα, που θίγει ο κ. Αποστολόπουλος, είναι το χρονικό περιθώριο, το οποίο δίνει το υπουργείο σε όσους καταθέσουν τελικά τις προτάσεις τους. "Κακώς έχουμε μπροστά μας ένα κείμενο για σχολιασμό με το περιθώριο 10 ημερών. Θα έπρεπε να σκεφτεί καλύτερα ο υπουργός τι θα συμπεριλάβει στην απόφαση και όχι να βγάλει μία ανακοίνωση προτού μιλήσει μαζί μας". 

Σημειώνεται πως η ΚΥΑ έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την ΚΥΑ, καθώς προβλέπονται μέτρα, όπως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις, ενώ παρόμοια, ήδη νομοθετημένα μέτρα, δεν υλοποιήθηκαν. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, καθώς το ίδιο το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες διαδικασίες. 

Τι αναφέρει η ΚΥΑ

H κoινή υπουργική απόφαση περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης 

• Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος

 • Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος 

• Στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος

Χριστίνα Παπαγιάννη FnB