Με επίκεντρο την πράσινη µετάβαση, αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων προχωράει ο µετασχηµατισµός της ∆ΕΗ που, όπως τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, µιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των µετόχων, είναι πλέον εµφανής σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως στα οικονοµικά αποτελέσµατα. Ο κ. Στάσσης επεσήµανε την αναβάθµιση του στόχου EBIΤDA για το 2024 σε 1,8 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσµάτων του 2023 που επέτρεψαν την επιστροφή των µερισµάτων µετά µια δεκαετία.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε χθες τη διανοµή µερίσµατος 0,25 ευρώ ανά µετοχή, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών κερδών. Τα επόµενα χρόνια, όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης, η κερδοφορία της ∆ΕΗ θα συνεχιστεί και έως το 2026 το µέρισµα θα φτάσει στο 55% των καθαρών κερδών της εταιρείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της ∆ΕΗ περιέγραψε το όραµά του για την επιχείρηση, η οποία διαθέτει πλέον πολυσχιδή δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη µε στόχο να διαθέτει τα καλύτερα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιµές, µε µια επιχείρηση που διαδραµατίζει κοµβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. «Απελευθερώνουµε τη δυναµική ενός οµίλου που θα διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη», είπε και αναφέρθηκε στην εξαγορά της Enel Ρουµανίας, την οποία χαρακτήρισε ορόσηµο για την ανάπτυξη της ∆ΕΗ καθώς προσέθεσε 600 MW εγκατεστηµένης ισχύος ΑΠΕ και 5 GW έργων υπό ανάπτυξη. Χαρακτήρισε την εξαγορά της «Κωτσόβολος» στρατηγική κίνηση που, µεταξύ άλλων, εξοικονόµησε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία σχεδίαζε η ∆ΕΗ να επενδύσει στον τοµέα των logistics.

Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιµες πηγές, αναφέρθηκε στην υλοποίηση έργων συνολικής ισχύος 490 µεγαβάτ µαζί µε την RWE στη ∆υτική Μακεδονία και σε άλλα 450 µεγαβάτ που εισέρχονται σε φάση κατασκευής στους επόµενους µήνες του 2024, στη συνεργασία µε την Intrakat για την ανάπτυξη 2,7 GW ΑΠΕ, καθώς και στη συµφωνία µε τη Metlen για την ανάπτυξη 2 GW έργων ΑΠΕ σε τέσσερις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Ρουµανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία).

Η εγκατεστηµένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήµερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιµα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026. Εµφαση έδωσε ο επικεφαλής της ∆ΕΗ στη µετάβαση της εταιρείας σε καθαρότερες µορφές ενέργειας, η οποία συνεχίστηκε το 2023 µε τη µείωση της εγκατεστηµένης ισχύος των λιγνιτικών µονάδων κατά 0,9 GW που υπεραντισταθµίστηκε από την αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ κατά 1,1 GW, µε αποτέλεσµα τη µείωση των άµεσων εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 34% σε σχέση µε το 2022.

Τηλεπικοινωνίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στάσσης στις δραστηριότητες του οµίλου στις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες µάλιστα θα αποσχιστούν σε ξεχωριστή εταιρεία µε απόφαση της γενικής συνέλευσης, σηµειώνοντας ότι έως το τέλος Μαρτίου είχαν συνδεθεί σε γρήγορο Ιντερνετ 185.000 νοικοκυριά σε 12 δήµους της Αττικής.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής και την εισφορά του στη θυγατρική ∆ΕΗ Οπτικές ίνες Μονοπρόσωπη Α.Ε. µε διακριτικό τίτλο Fibergrid.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή