Μια θεσσαλική επιχείρηση που εδρεύει στην περιοχή της Λάρισας, δέχτηκε βαρύ πλήγμα στο σύστημα πληροφορικής το οποίο εξυπηρετεί τις λογιστικές της ανάγκες και την εμπορική της διαχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, η εταιρεία, που σημειωτέον δεν έχει παραγωγικό χαρακτήρα και θεωρείται από τις μεσαίες του κλάδου της, έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης με ransomware από Ρώσους χάκερ οι οποίοι μπλόκαραν τα συστήματά της ζητώντας λύτρα σε κρυπτονόμισμα.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση του είδους στη Θεσσαλία που γίνεται γνωστή, και μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κυβερνοέγκλημα γίνεται ολοένα πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η θεσσαλική εταιρεία αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των δεδομένων της με τους Ρώσους, μέσω εξειδικευμένου γραφείου των Αθηνών, χωρίς να γίνει γνωστό το κόστος του συμβιβασμού.

Οι χάκερς φαίνεται να προέρχονται από τη Ρωσική ομάδα ransomware REvil, η οποία  επηρέασε πάνω από 1.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε περισσότερες από 11 χώρες, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Huntress Labs Inc.

Μεταξύ των θυμάτων της ένας μεγάλος αγωγός καυσίμων και ένας κολοσσός κρεάτων στις  ΗΠΑ, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Σουηδία και πολλοί άλλοι.

Οι επιθέσεις σε μικρές επιχειρήσεις δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάτι που επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους για ευνόητους λόγους. 

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr