Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην αντιταχθεί στο σχέδιο της Ιρλανδίας να εισάγει προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία - όπως αυτές στα πακέτα τσιγάρων - σε κρασιά, μπύρες και οινοπνευματώδη ποτά έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ιταλία. Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη παρά την αντίθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι "αυτή η επιλογή αγνοεί τη διαφορά μεταξύ της συνετής κατανάλωσης και της κατάχρησης αλκοόλ". Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει υποβάλλοντας καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΓΙΑ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Το Δουβλίνο είναι ελεύθερο να εισάγει ετικέτες προειδοποίησης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με ηπατική νόσο και καρκίνο, αφού ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδιά του τον Ιούνιο του 2022. Η Κομισιόν δεν διατύπωσε αντιρρήσεις κατά την επόμενη περίοδο του εξάμηνου μορατόριουμ. Οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί φοβούνται ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο που μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες και θα επηρεάσει τις εξαγωγές.

COLDIRETTI: "AMEΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ"

Η ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti χαρακτήρισε την κίνηση "άμεση επίθεση στην Ιταλία, τον κύριο παραγωγό και εξαγωγέα (κρασιού), με πάνω από €14 δισ. σε ετήσια έσοδα, με περισσότερα από τα μισά να προέρχονται από το εξωτερικό". Ο Λαμπέρτο Φρεσκομπάλντι, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Οινοπαραγωγών (UIV), ανέφερε ότι η "σιωπηλή συγκατάθεση" της ΕΕ στις ετικέτες σε αλκοολούχα ποτά στην Ιρλανδία, δίνει το πράσινο φως σε μια "επικίνδυνη" κίνηση ενός κράτους-μέλους. Ο υπουργός Γεωργίας, Λουίτζι Ντ' Εράμο, εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του. "Δεν προστατεύετε τη δημόσια υγεία ποινικοποιώντας μεμονωμένα προϊόντα", δήλωσε ο Ντ' Εράμο σε ανακοίνωσή του. "Το κρασί είναι ιστορία, πολιτισμός, έκφραση των εδαφών μας για εμάς και είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής. Πρόκειται για ποιότητα και υπεύθυνη κατανάλωση. (Το σχέδιο ετικετών προειδοποίησης για την υγεία) είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο που, αν ακολουθηθεί από άλλες χώρες, κινδυνεύει να βλάψει έναν κορυφαίο τομέα του συστήματος τροφίμων και γεωργίας μας.Το κρασί και η μπύρα δεν συγκρίνονται με τα οινοπνευματώδη και το κάπνισμα", συμπλήρωσε.

FnB