Πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου Παραδοσιακής Τυροκομίας στην Ελασσόνα κατέθεσε ο Θανάσης Παιδής, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση εκπαιδευτικών με θέμα την προμηχανική και πρωτοβιομηχανική ιστορία της Ελασσόνας.
Με το Μουσείο Παραδοσιακής Τυροκομίας, τόνισε ο κ. Παιδής που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, θα συνδεθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον που μπορεί να εγγυηθεί για την περιοχή της Ελασσόνας η παραγωγή της φέτας. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η υπεραξία των τοπικών προϊόντων ΠΟΠ, καθώς μέσα από το Μουσείο θα μπορούν να αναδειχθούν η παράδοση και η κουλτούρα της παραγωγής εξαιρετικών τυροκομικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.
«Η δημιουργία του Μουσείου Παραδοσιακής Τυροκομίας σε συνδυασμό με την Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, τις πολυάριθμες και σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής, τους χιλιάδες κτηνοτρόφους, το brandname της Ελασσόνας στα τυροκομικά προϊόντα και τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα είχε να προσφέρει μόνο θετικά στον τόπο μας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Θ. Παιδής.
Μάλιστα, σ’ αυτό το σημείο ανέφερε πως Θεματικά Μουσεία, με συνεργασία φορέων, λειτουργούν και σε άλλες περιοχές της χώρας κάνοντας ειδική μνεία στα εξής: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Μαστίχας Χίου, Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο κ.α.
«Η δημιουργία του Μουσείου Παραδοσιακής Τυροκομίας θα μπορούσε να συγχρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά κονδύλια – όπως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- ενώ με τη σύμπραξη τοπικών φορέων η λειτουργία του είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασωθεί αυτό το σημαντικό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας, ενώ θα αποκτηθεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των ΠΟΠ προϊόντων» κατέληξε ο Θ. Παιδής.
Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr