Η Boeing, που κατηγορείται από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) πως εξαπάτησε επενδυτές, κάνοντας ανακοινώσεις με τις οποίες διαβεβαίωνε έπειτα από δυο πολύνεκρα δυστυχήματα πως τα αεροσκάφη 737 MAX ήταν απόλυτα ασφαλή, δέχθηκε να καταβάλει πρόστιμο $200 εκατ. Ο υπεύθυνος για τις ανακοινώσεις εκείνη την περίοδο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Dennis Muilenburg, δέχθηκε να καταβάλει από την πλευρά του πρόστιμο $1 εκατ.

Πρόβλημα σε αισθητήρες που αξιοποιούσε το λογισμικό πτήσης - συγκεκριμένα το νέο σύστημα MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), για το οποίο οι χειριστές δεν είχαν εκπαιδευτεί - οδήγησε 737 MAX της Lion Air, τον Οκτώβριο του 2018, και κατόπιν παρόμοιο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines, τον Μάρτιο του 2019, να κάνουν σχεδόν κάθετη βουτιά προς το έδαφος, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των πιλότων. Οι δύο συντριβές στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους και οδήγησαν στην καθήλωση στο έδαφος του στόλου των 737 MAX για είκοσι μήνες.

“Μετά την πρώτη συντριβή, η Boeing και ο Muilenburg γνώριζαν πως το MCAS ήγειρε πρόβλημα ασφαλείας, όμως μολαταύτα διαβεβαίωσαν το κοινό πως το 737 MAX ήταν ‘ασφαλές όσο οποιοδήποτε αεροσκάφος που πέταξε ποτέ στον ουρανό’”, τόνισε η SEC των ΗΠΑ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. “Αργότερα, μετά το δεύτερο δυστύχημα, η Boeing και ο Muilenburg διαβεβαίωσαν το κοινό ότι δεν είχαν υπάρξει ολισθήματα ή κενά στη διαδικασία πιστοποίησης του MCAS, παρότι ήταν ενήμεροι για πληροφορίες περί του αντιθέτου”, πρόσθεσε η SEC.

thessaliaeconomy.gr