Μαζική παραγωγή και εφευρετικότητα είναι ο μαγικός συνδυασμός που πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας κατοικιών στην Ευρώπη. Η ΙΚΕΑ, της οποίας το όνομα είναι πλέον συνυφασμένο με το χαμηλό κόστος, έχει τοποθετήσει 11.000 μικρά και οικονομικά προκατασκευασμένα σπίτια σε σκανδιναβικές χώρες και σκοπεύει να επεκτείνει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και στη Βρετανία.
Η εταιρεία BoKlok, κοινοπραξία της ΙΚΕΑ με τη σουηδική κατασκευαστική εταιρεία Skanska, συμφώνησε με το δημοτικό συμβούλιο της βρετανικής πόλης Γουόρθινγκ να κατασκευάσει περίπου 160 μικρά σπίτια. Τα σπίτια αυτά θα κατασκευαστούν σε εργοστάσιο και θα τοποθετηθούν έτοιμα πια σε συγκεκριμένη περιοχή στο Γουόρθινγκ, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. H BoKlok θα ενοικιάζει το έδαφος από το τοπικό συμβούλιο και θα πληρώνει ετησίως μίσθωμα.
Το εμβαδόν των προκατασκευασμένων σπιτιών θα κυμαίνεται από 50 τ.μ. για ένα υπνοδωμάτιο έως 74 τ.μ. για τρία υπνοδωμάτια (φωτό). Τα σπίτια δεν θα είναι επιπλωμένα, ωστόσο θα έχουν δάπεδο και πλακάκια στους τοίχους, ενώ η κουζίνα θα είναι εξοπλισμένη με έπιπλα της ΙΚΕΑ.
Σχεδόν 60 από τις προκατασκευασμένες κατοικίες της BoKlok θα χρησιμεύσουν ως κρατικές δημόσιες εστίες. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του δημοτικού συμβουλίου και της σουηδικής εταιρείας, τα υπόλοιπα σπίτια θα αξιοποιηθούν για ένα πρόγραμμα της BoKlok που θυμίζει στεγαστικό δάνειο. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το ύψος του ενοικίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των κατοίκων, δηλαδή μόνον ό,τι περισσεύει από τον μισθό τους μετά φόρων και εξόδων διαβίωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Το ποσό αυτό συνήθως συνιστά περίπου το ένα τρίτο του μισθού των ενοίκων (33%). Καταβάλλοντας το ενοίκιο, οι κάτοικοι θα αποπληρώνουν το σπίτι σε βάθος 25 ετών.
Η βρετανική πόλη Τάινσαϊντ είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να λύσει με τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα της έλλειψης φθηνών κατοικιών, ωστόσο το σχέδιο της τοποθέτησης προκατασκευασμένων σπιτιών κατέρρευσε με την έλευση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το δημοτικό συμβούλιο του Γουόρθινγκ θεωρεί ότι η εκμίσθωση του εδάφους και η τοποθέτηση οικονομικών σπιτιών θα είναι πιο προσοδοφόρα σε σχέση με μία κατά παράδοσιν πώληση του εδάφους σε κτηματομεσίτη.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, άλλωστε, η ανάγκη για ανέγερση οικονομικών κατοικιών είναι επιτακτική, αφού κατά μέσον όρο η τιμή για την αγορά ενός σπιτιού είναι σχεδόν 12 φορές υψηλότερη από τον μέσο μισθό, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας από το 2018. Στην Ουαλλία και σε ολόκληρη τη Βρετανία το πρόβλημα είναι επίσης αισθητό, αφού το κόστος για την αγορά μιας κατοικίας είναι οκταπλάσια του μέσου εισοδήματος.
Στην ευρύτερη περιοχή του Γουόρθινγκ, περισσότερα από 1.300 νοικοκυριά έχουν μπει σε λίστα αναμονής για να μείνουν σε δημόσια εστία. Η έκταση που θα εκμισθώσει το δημοτικό συμβούλιο του Γουόρθινγκ στην BoKlok αρκεί για την ανέγερση 45 σπιτιών, εκ των οποίων μόλις τα 13 θα εντάσσονται στο πρόγραμμά της για στάθμιση του ενοικίου, όπως αναφέρει ο Guardian.
«Αυτή τη στιγμή, η αγορά ακινήτων φέρεται πολύ σκληρά σε όσους ντόπιους έχουν πλήρες ωράριο απασχόλησης. Αυτή η συμφωνία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους μια πραγματική ευκαιρία, ώστε να αγοράσουν το δικό τους σπίτι χωρίς να υποχρεωθούν να φύγουν από την πόλη», όπως είχε δηλώσει στον Guardian ο Κέβιν Τζένκινς, δημοτικός σύμβουλος στο Γουόρθινγκ.
Reuters