Επαναλαμβανόμενα EBITDA της τάξης των 300 – 350 εκατ. ευρώ αναμένεται να προσδίδει σε ετήσια βάση η ENEL Ρουμανίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στην ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή την ανακοίνωση των μεγεθών του εννεαμήνου. Για την τρέχουσα χρήση, ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος οδεύει προς EBITDA 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα έφτανε σε 1,5 δισ. ευρώ με ενσωμάτωση της ENEL σε ετήσια βάση.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Στάσσης, με την εξαγορά της ρουμανικής εταιρείας έχουν επιτευχθεί κατά ενάμιση χρόνο νωρίτερα οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου που είχαν τεθεί από τη διοικητική ομάδα, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση κινείται πλέον σε πιο σταθερές βάσεις. Σύμφωνα με την παρουσίαση προς τους αναλυτές, η συγκεκριμένη εξαγορά θα αυξήσει το πελατολόγιο της ΔΕΗ κατά 55% από 5,6 εκατομμύρια σε 8,7 εκατομμύρια, το παραγωγικό δυναμικό από ΑΠΕ κατά 23% στα 4,8 γιγαβάτ από 3,9 γιγαβάτ που ήταν ενώ το υπό ανάπτυξη δυναμικό κατά 50%, από τα 10 στα 15 γιγαβάτ.

Σε ό,τι αφορά στην Κωτσόβολος, ο κ. Στάσσης τοποθέτησε την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Ερωτώμενος για τα οφέλη σε επίπεδο B2B τόνισε ότι ανοίγει ένα σημαντικό κανάλι σε ότι αφορά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό κοινές ανάγκες (αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά και άλλα ενεργειακά προϊόντα) που έχουν και οι ιδιώτες καταναλωτές.

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για το σκεπτικό της κίνησης, σημείωσε ότι η ΔΕΗ σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στον τομέα των logistics, ενώ με την εξαγορά της Κωτσόβολος αποκτά μία εταιρεία που βρίσκεται πολύ μπροστά στον συγκεκριμένο τομέα, σε συνδυασμό με το κορυφαίο δίκτυο λιανικής στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών. Όπως σημείωσε, η εξαγορά δίνει την δυνατότητα να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες της Κωτσόβολος ενεργειακές λύσεις από την ηλεκτροκίνηση και την παροχή ενέργειας έως τις οικονομικές υπηρεσίες και την παροχή σέρβις σε ενεργειακά προϊόντα, μία κατηγορία που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη.

Στην παρουσίαση του ο κ. Στάσσης έκανε εκτενή αναφορά στην στροφή του ομίλου στην πράσινη ενέργεια από την οποία καλύφθηκε στο φετινό εννεάμηνο το 24% των αναγκών της εταιρείας έναντι 20% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως σημειώθηκε η ΔΕΗ έχει υπό κατασκευή νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,3 GW, ενώ με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα των 10GW τα 4,9 GW είναι ήδη εξασφαλισμένα με άδειες παραγωγής.

Τέλος ο κ. Στάσσης στην αποφώνηση του ανανέωσε το ραντεβού του με τους αναλυτές στο Investor Day στο Λονδίνο που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου του 2024. Εκεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου θα παρουσιαστούν τα στρατηγικά σχέδια για την επόμενη πενταετία, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΕΗ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κωστής Χριστοδούλου, Businessdaily.gr