Tο «χρώμα του χρήματος» είναι αυτό που θα κρίνει την έκβαση της «μάχης» για την εξαγορά του πολυμετοχικού ομίλου «Ιασώ» στον οποία ανήκει και το θεραπευτήριο της Θεσσαλίας. Αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο βδομάδες από τότε που βγήκε στον «αφρό της δημοσιότητας» το… προκαταρκτικό ενδιαφέρον από πλευράς του αμερικανικού Fand Oaktree Capital, εν τούτοις η εικόνα των εξελίξεων παραμένει ακόμη θολή.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα deal με ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς οι γιατροί-μέτοχοι του εισηγμένου στο χρηματιστήριο νοσηλευτικού ομίλου, είναι σκληροί διαπραγματευτές. Με συνέπεια να υφίσταται ένα ιδιότυπο «μπρα-ντε-φερ» για την τιμή του «Ιασώ».
Όπως όλα δείχνουν η συζητούμενη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι στα επίπεδα του 1,5 ευρώ ανά μετοχή, ή πολύ κοντά στη συγκεκριμένη «ζώνη» τιμής. Επ’ αυτού όμως φαίνεται να εγείρονται αντιρρήσεις από ένα «μπλοκ» μαιευτήρων-μετόχων, οι οποίοι και ζητούν περισσότερα. Έχοντας ως λέγεται «οδηγό» το τίμημα εξαγοράς του «Υγεία» του οποίου η συνολική αξία έφτασε να αντιστοιχεί σε 12,5 φορές τη λειτουργική του κερδοφορία (Ebitda)
Στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή, η συνολική αξία του «Ιασώ», δηλαδή η χρηματιστηριακή μαζί με τα «καθαρά» δάνεια, ανέρχεται στα 280, 7 εκατ. ευρώ. Και αν πετύχει ετήσια λειτουργικά κέρδη 28 εκατ. ευρώ στην ετήσια χρήση του 2018, τότε η αξία του θα είναι 10 φορές τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη. Με 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη ,η συνολική αξία του «Ιασώ» αναπροσαρμόζεται στα… 350 εκατ. ευρώ, ενώ το ανά μετοχή τίμημα πηγαίνει στα 1,9 ευρώ.
Στο βαθμό που οι πληροφορίες απηχούν την πραγματικότητα, τότε ότι περισσότερο απαιτητικοί, προκειμένου να παραχωρήσουν τα «χαρτιά» τους, φέρονται να είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας γιατροί-μέτοχοι, το άτυπο «μπλόκ» των οποίων κατέχει αθροιστικά περί το 20% του «Ιασώ». Κατά την άποψη τους , η σημερινή θέση του ομίλου στην αγορά και οι πυκνές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης του κλάδου της ιδιωτικής υγείας, δικαιολογούν αυξημένο τίμημα. Πέραν τούτων όμως, ένα άλλο άτυπο «μπλόκ», επίσης γιατρών- μετόχων, που ελέγχουν πάνω από το 30% φέρονται να είναι πιο προσγειωμένοι στις απαιτήσεις τους.
Στόματα ερμητικά κλειστά
Σε κάθε περίπτωση το τι πραγματικά συμβαίνει δεν μπορεί να διακριβωθεί επισήμως. Από την πλευρά του Oaktree Capital τονίζεται, ότι με βάση την πάγια πολιτική του Fund, δεν μπορεί να ειπωθεί απολύτως τίποτα. Ερμητικά κλειστά είναι και τα στόματα των μελών της Διοίκησης Σταματίου. Το μόνο που αναφέρεται «εξωδίκως» είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, σε σχέση με τά όσα είχαν τονιστεί στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «Ιασώ» στις 23 Νοεμβρίου. Τότε είχε ειπωθεί ότι: «Το »Ιασώ» έχει δεχτεί μη δεσμευτική προσφορά από Fund του εξωτερικού, η οποία τελεί υπό σειρά αιρέσεων και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος. Η πρόταση δύναται να αποσυρθεί κατά τη διακριτική ευχέρεια του Fund και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα μετουσιωθεί σε δεσμευτική προσφορά».
Επταπλάσιος συναλλακτικός όγκος στη μετοχή
Την ίδια στιγμή όμως το χρηματιστηριακό «ταμπλό» δείχνει να προεξοφλεί εξελίξεις, γεγονός που καταγράφεται και στη μεγάλη κινητικότητα στη μετοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 216 συνεδριάσεις που έγιναν από την αρχή της εφετινής χρονιάς έως και τις 9 Νοεμβρίου, ό μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο «Ιασώ» ήταν 42.800 «κομμάτια». Στις 17 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις 10 Νοεμβρίου έως και χθες, ο μέσος συναλλακτικός όγκος διαμορφώνεται στα …299.484 «κομμάτια». Έχει δηλαδή επταπλασιαστεί, ενώ στο ίδιο βραχύβιο διάστημα η τιμή της μετοχής έχει ενισχυθεί κατά 58%. Αφού από τα 0,734 ευρώ, είναι τώρα στα 1,16 ευρώ.
Είναι επίσης δηλωτικό του ενδιαφέροντος ότι οι 496.045 μετοχές του «Ιασώ» (το 0,4% της εταιρείας) που εκποιήθηκαν στις 19 Νοεμβρίου ,λόγω αθέτησης δανείου ενός μετόχου, αγοράστηκαν «σαν ζεστό ψωμί». Από 28 διαφορετικούς «κωδικούς», πιθανότατα γιατρών, και με μέση τιμή στα 0,8684 ευρώ.
Η Euromedica, με ποσοστό 10%, εμφανίζεται να είναι ο ισχυρότερος μέτοχος του «Ιασώ». Όμως οι μετοχές αυτές είναι ενεχυριασμένες έναντι δανείων, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων εξαγοράστηκε από το Fund του Farallon, με μια διαδικασία η οποία αμφισβητείται δικαστικά από την πλευρά του Θωμά Λιακουνάκου. Με αυτά τα δεδομένα το ποσοστό που κατέχει η Euromedica στο «Ιασώ» είναι επί της ουσίας σε μια «γκρίζα ζώνη» και ουσιαστικά παγωμένο μέχρι νεωτέρας.
Θέση στο «Ιασώ» με αγορές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα έχει χτίσει και διορατικός διαχειριστής Fund με… ελληνικό προσανατολισμό, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάρχει περί το 4% της εταιρείας.
Τουλάχιστον με βάση τις προσδοκίες της αγοράς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και αργά ή γρήγορα το «Ιασώ» θα αλλάξει χέρια. Αν τυχόν στον σημερινό «μνηστήρα» μπει εμβόλιμα και κάποιος άλλος, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί έστω κι αν φαντάζει δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα. Εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις των γιατρών-μετόχων.
Δημήτρης Κόκκορης (mononews.gr)