Η Meituan, κολοσσός ηλεκτρονικών παραγγελιών και παραδόσεων φαγητού στην Κίνα, βλέπει τη μετοχή της να δέχεται ανηλεές σφυροκόπημα τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας. 

Η μετοχή υποχώρησε χθες ενδοσυνεδριακά έως και 10% στο Χονγκ Κονγκ και τελικά έκλεισε με πτώση 7,1% σε χαμηλά επτά μηνών. Σήμερα υποχωρεί περαιτέρω κατά 9%. Η πτώση αυτού του διημέρου έχει «σβήσει» 30 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. 

Τι πυροδότησε όμως τις ρευστοποιήσεις αυτές; Όλα άρχισαν όταν ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Γουάνγκ Σινγκ, ανέβασε στα social media ένα ποίημα 1.000 ετών που αναφέρεται σε ένα βίβλιο που καίγεται από τον αυτοκράτορα. Η ανάρτηση έγινε το Σάββατο και καθώς άμεσα ερμηνεύθηκε ως συγκεκαλυμμένη κριτική στον Κινέζο πρόεδρο και το Κομμουνιστικό Κόμμα διεγράφη την Κυριακή. Αν και ο ίδιος εξέδωσε μία ανακοόινωση στην οποία εξηγούσε πως το ποίημα ήταν μία αναφορά στους ανταγωνιστές του και όχι στις αρχές, όλοι περίμεναν να δουν την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα οι ρευστοποιήσεις. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το Συμβούλιο Καταναλωτών της Σαγκάης εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία κατακεραυνώνει τη Meituan για τις πρακτικές της και την μεταχείριση των καταναλωτών. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στις επιστροφές χρημάτων και για παραπλανητικό υλικό στις εφαρμογές της για παραγγελίες μέσω κινητού.

Η υπόθεση του Γουάνγκ Σινγκ θυμίζει έντονα εκείνη του Τζακ Μα που το περασμένο φθινόπωρο επέκρινε δημοσίως τις ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα. Λίγες ημέρες αργότερα οι αρχές έβαλαν φρένο στα σχέδια της εταιρείας του Ant για εισαγωγή στο χρηματιστήριο και ενίσχυσαν την εποπτεία της. Επί μήνες ο Μα είχε εξαφανιστεί και η φημολογία για την τύχη του οργίαζε. Από τον Ιανουάριο και έπειτα έχει πραγματοποιήσει λίγες, σύντομες και κυρίως “σιωπηρές” εμφανίσεις. Όπως σχολίαζαν και οι New York Times σε πρόσφατο άρθρο τους, η Κίνα μαθαίνει στους μεγιστάνες της να σιωπούν. 

moneyreview