Ολοένα και περισσότερο θόρυβο προκαλεί στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά η δραστηριότητα της μεγάλης πλέον, εταιρείας του κλάδου, Seajets, που εξαγόρασε προσφάτως και τέσσερα πλοία της Golden Star Ferries, φθάνοντας έτσι να ελέγχει στόλο 20 και πλέον σκαφών, τα περισσότερα εκ των οποίων ταχύπλοα.

Ωστόσο δεν είναι βεβαίως, η μεγέθυνση του στόλου της Seajets που ενοχλεί, σημειώνει ρεπορτάζ του BnB Daily, αλλά κάποια δρομολόγια και επιδοτήσεις, που λέγεται ότι εξασφαλίζει, με χαρακτηριστικότερες μέχρι στιγμής φέτος, τις περιπτώσεις Σητείας, Θεσσαλονίκης και Σποράδων.

Στην μεν Σητεία, η αγορά μιλάει για απευθείας ανάθεση, στην δε Θεσσαλονίκη το ζήτημα έχει, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, διαστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Και αυτό, διότι σε έναν διαγωνισμό για το άνοιγμα της γραμμής μεταξύ της συμπρωτεύουσας και των νήσων Σκιάθου, Σκόπελου και Αλόννησου, οι όροι συμμετοχής λέγεται ότι φωτογραφίζουν πρόσφατα αποκτηθέν ταχύπλοο συμφερόντων της Seajets.

Η γραμμή αυτή δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και ανοίγει τώρα, ως επιδοτούμενη, χτυπώντας ευθέως την Άττικα, που συνδέει τις βόρειες Σποράδες με την ηπειρωτική χώρα από τον Βόλο, χωρίς όμως να επιδοτείται. Έτσι όμως, σχολιάζουν κύκλοι της ακτοπλοΐας, στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, καθώς μία ομολογουμένως καλύτερη σύνδεση για τους Θεσσαλονικείς με τις βόρειες Σποράδες, η οποία αφαιρεί το δίωρο οδικό ταξίδι μέχρι τον Βόλο, απολαμβάνει επιδότησης ως άγονη, που υπολογίζεται κοντά στα €2,5 εκατ. για το έτος.

Το κατά πόσον το θέμα θα φτάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μένει να φανεί, πάντως για την ώρα, πολλοί μιλούν για αδέξια απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών. Η Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος, η Seajets, συμφερόντων της οικογένειας του Μάριου Ηλιόπουλου, αγόρασε τέσσερα πλοία από την εταιρεία, Golden Star Ferries, των αδελφών Στεφάνου, και ειδικότερα τα τρία ταχύπλοα Super Runner που εκτελούσαν το δρομολόγια Ηράκλειο-Σαντορίνη-Μύκονο, τα Super Speed και Super Cat, που έκαναν δρομολόγια από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες, όπως και το συμβατικό, SuperFerry II. Εκτός απροόπτου, το Super Runner θα δρομολογηθεί στις Σποράδες.

thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από BnB daily)