Οι εξελίξεις σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, «τρέχουν» τις τελευταίες μέρες με ραγδαίους ρυθμούς. Οι δικαστικές Αρχές φαίνεται ότι πλέον έχουν στοιχειοθετήσει την εμπλοκή έξι πολιτικών αλλά και 4.200 γιατρών που εισέπρατταν χρήματα από την εταιρεία για να συνταγογραφούν προνομιακά τα προϊόντα της.

Μετά τις διώξεις που ετοιμάζονται για χιλιάδες γιατρούς αλλά και έξι πολιτικά πρόσωπα, νέα «βόμβα» έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο Novartis και να συνταράξει την κοινή γνώμη. Κι αυτό γιατί από τις έρευνες των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση προκύπτει και η εμπλοκή συζύγου κορυφαίου θεσμικού παράγοντα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Νέα Σελίδα, η Εισαγγελία, έπειτα από εφόδους που πραγματοποίησε στα γραφεία της Novartis, κατάφερε να εντοπίσει μεγάλο όγκο υλικού, το οποίο, αφού αποκωδικοποιήθηκε, εμφανίζει τους τρόπους που χρησιμοποιούσε η φαρμακοβιομηχανία για να εξυπηρετεί τους σκοπούς της αλλά και τα άτομα με τα οποία συνεργαζόταν. Μάλιστα, καθοριστικό ρόλο στη συλλογή των επιβαρυντικών ευρημάτων έπαιξε ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο οποίος αποκάλυψε αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν απόρρητοι φάκελοι και σκληροί δίσκοι υπολογιστών.

Στα έγγραφα αλλά και στα ηλεκτρονικά αρχεία βρέθηκαν συναντήσεις και συνέδρια με… εκλεκτούς, πολυτελείς κρουαζιέρες με πρόσχημα την ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της εταιρείας, καθώς και φιλοξενίες υψηλών προσώπων σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αττικής. Ετσι, οι δικαστικές Αρχές έχουν καταρτίσει λίστες-φωτιά με τα άτομα που παρευρέθηκαν στις παραπάνω δραστηριότητες της Novartis.

Ανάμεσα στους… προνομιούχους, γνωστοί δημοσιογράφοι, επιστήμονες, θεσμικός παράγοντας ο οποίος ακόμα και σήμερα είναι εν ενεργεία αλλά και ένας πρώην υπουργός. Το πρόσωπο, ωστόσο, που εμφανίζεται να μην λείπει από κανένα από τα παραπάνω events -και όχι μόνο- είναι ένας γιατρός, το όνομα του οποίου όταν δημοσιοποιηθεί αναμένεται να συγκλονίσει τον πολιτικό και δικαστικό κόσμο. Κι αυτό διότι πρόκειται για τον σύζυγο θεσμικού παράγοντα της χώρας που τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο από τη θέση που κατείχε.

Σύμφωνα με έως τώρα δεδομένα, θα ακολουθήσουν οι διώξεις δύο πολιτικών προσώπων για παθητική δωροδοκία, καθώς βρέθηκαν χρήματα στο εξωτερικό, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις που συμπληρώνουν την εξάδα εκκρεμεί η δικαστική συνδρομή από Ελβετία, Σιγκαπούρη και άλλους φορολογικούς παραδείσους, στους οποίους έχουν σταλεί τα κλεμμένα.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι πολιτικοί που ερευνώνται χρησιμοποιούσαν «μπροστινούς» για να κρυφτούν. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για πρόσωπα του στενού τους κύκλου, ενώ σε άλλες για ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της επικοινωνίας. Μάλιστα, στη δεύτερη κατηγορία οι συνεργάτες των πολιτικών ιδρύουν εταιρείες, παρίστανται σε συναντήσεις και στέλνουν e-mails για τη διακίνηση των χρημάτων. Οπως αναφέρουν πηγές της «Νέας Σελίδας», πρόσφατα έφτασαν στα χέρια ανώτατου παράγοντα της Δικαιοσύνης έγγραφα από το εξωτερικό στα οποία αποτυπωνόταν η μεθοδολογία κι εκείνος αδυνατούσε να πιστέψει όσα έβλεπε.

Από την πλευρά τους, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης κάνουν αγώνα δρόμου να ξεπεράσουν εμπόδια ακόμα και εντός της Δικαιοσύνης και να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Μίλησαν στο Νιου Τζέρσεϊ οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες

Η συλλογή των στοιχείων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και εκτός συνόρων. Στα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Νιού Τζέρσεϊ έφτασε μια παρέα ατόμων που είχε μαζί της ένα βαλιτσάκι γεμάτο έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis στις ΗΠΑ. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι θα τα έδιναν τα πάντα, εάν γνώριζαν ότι οι συγκεκριμένοι που πέρασαν το κατώφλι του αμερικανικού υπουργείου στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες από την Ελλάδα, που συνοδεύτηκαν από το νομικό γραφείο του Παύλου Σαράκη, ο οποίος πυροδότησε την υπόθεση πέραν του Ατλαντικού με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές. Αυτή ήταν η πλέον κρίσιμη επίσκεψη της συγκεκριμένης ομάδας, αφού τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν αποκαλυπτικά.

Το ταξίδι όμως είχε κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό: τηλεοπτική κάμερα λίγη ώρα αργότερα από την πολύωρη συνάντηση των μαρτύρων με το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέγραψε όλα όσα κατήγγειλαν οι μάρτυρες για τις ιστορίες δωροδοκίας Ελλήνων πολιτικών στη χώρα μας από τον πολυεθνικού κολοσσό. Ο ένας από τους τρεις μάρτυρες δέχτηκε να μιλήσει και τα είπε όλα: πώς συγκεντρώνονταν τα χρήματα και πώς μεταφέρονταν από συγκεκριμένο άνδρα σε πολιτικά γραφεία. Ντυμένος σαν καθολικός καλόγερος, διατήρησε την ανωνυμία του και μίλησε υπό τον όρο ότι το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί μετά την άσκηση των διώξεων από τις ΗΠΑ.

Η απόφαση για το σκεύασμα

Παράλληλα, έκπληξη προκαλεί Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί για σκεύασμα χρόνιας ασθένειας, που συμπίπτει με την ίδρυση υπεράκτιας εταιρείας από φυσικό πρόσωπο. Το εν λόγω άτομο μπορεί να δημιούργησε την offshore, ωστόσο δεν γνώριζε με τι θα ασχολούνταν, καθώς λειτουργούσε για λογαριασμό μεγαλοδημοσιογράφου ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τον τομέα της υγείας. Τα χρήματα που διακινούνταν από τη συγκεκριμένη εταιρεία κατέληγαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία.

Ζ.Η. με πληροφορίες από Νέα Σελίδα