Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, και κηδεύτηκε την Κυριακή στα Τρίκαλα, ο Κώστας Κλιάφας, εμβληματικός Έλληνας βιομήχανος στο χώρο των αναψυκτικών, γνωστός από την ανάπτυξη και καθιέρωση της ομώνυμης βιομηχανίας που σήμερα συνεχίζει τη λειτουργίας στα χέρια της οικογένειας Σαράντη των Ελλληνικών Γαλακτοκομείων. Άφησε πίσω του την σύζυγό του  Μαρούλα (γνωστή συγγραφέα) και τα παιδιά του Θοδωρή και Γιάννη Κλιάφα.

Η ΚΛΙΑΦΑ ιδρύθηκε το 1926 από τον πατέρα του Θεόδωρο Κλιάφα με αρχικό αντικείμενο τους ψυκτικούς θαλάμους και την παραγωγή πάγου. Ένα χρόνο αργότερα, το 1927, το μεράκι του ιδρυτή της για τα αναψυκτικά τον οδήγησαν στην εγκατάσταση μιας μικρής μονάδας εμφιάλωσης αναψυκτικών, που είχε τη δυνατότητα να παράγει 120 φιάλες την ώρα.

Η καλή ποιότητα αρχικά της γκαζόζας και στη συνέχεια της λεμονάδας και πορτοκαλάδας εκτιμήθηκε από το καταναλωτικό κοινό και πολύ γρήγορα τα αναψυκτικά ΚΛΙΑΦΑ κυριάρχησαν στην τοπική αγορά (υποσκελίζοντας πολλά τοπικά εργαστήρια παραγωγής αεριούχων ποτών). Πρωτοπόρος ο ιδρυτής της εισάγει το 1933 στην Ελλάδα το πώμα crown (μεταλλικό πώμα) και το 1945 ανανεώνει το μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου. Το 1961, υπό την διεύθυνση του Κώστα Κλιάφα, οι εγκαταστάσεις της εταιρίας εκσυγχρονίζονται και παράλληλα με τα ήδη δημοφιλή προϊόντα παράγονται σε μικρές γυάλινες φιάλες βυσσινάδα και σόδα.

Το 1970 το εργοστάσιο μεταφέρεται σε νέο ιδιόκτητο χώρο 35 στρεμμάτων επί της οδού Τρικάλων – Λαρίσης όπου εξοπλίζεται με μηχανήματα νέας τεχνολογίας.

1980-1989 Νέες Επεκτάσεις – Νέες Συσκευασίες

Κατά την περίοδο αυτή η ΚΛΙΑΦΑ εγκαθιστά νέα γραμμή παραγωγής, αποκτά βιολογικό καθαρισμό και αρχίζει να συσκευάζει τα προϊόντα της σε γυάλινη φιάλη των 1000cc και φιάλη pet των 1500cc, ενώ η βράβευσή της το 1987 στο Dusseldorf της Γερμανίας για την ποιότητα των προϊόντων της και το μηχανολογικό εξοπλισμό έρχεται ως φυσική συνέπεια της καλής της φήμης.

Η δεκαετία του 1990 βρίσκει την εταιρεία ΚΛΙΑΦΑ ανανεωμένη. Εγκατεστημένη σε έναν άνετο χώρο 40 στρεμμάτων με νέους αποθηκευτικούς χώρους, υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή και του Γιάννη Κλιάφα, παρακολουθεί τις νέες εξελίξεις στοχεύοντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτή. Ανανεώνει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό, υιοθετεί νέες συσκευασίες (330cc can, 500cc pet, 250cc & 330 cc σε φιάλη μη επιστρεφόμενη) και προσθέτει στην αλυσίδα των προϊόντων της μια σειρά από νέα προϊόντα (Smile, 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι, νέκταρ ροδάκινο και νέκταρ πορτοκάλι-βερίκοκο-μήλο).

Το 2020 η επιχείρηση πέρασε στην οικογένεια Σαράντη η οποία της έδωσε νέα προοπτική κερδίζοντας διαρκώς μερίδια στο χώρο των αναψυκτικών.

Στο εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Βασίλη Λουλέ "Μια μεγάλη οικογένεια" αποτυπώνεται η ιστορία της επιχείρησης και του Κώστα Κλιάφα. Το ντοκυμαντέρ είναι διαθέσιμο στο YouTube.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr

O Κώστας Κλιάφας σε νεαρή ηλικία