Αντίστροφη µέτρηση για την υποβολή δεσµευτικών οικονοµικών προσφορών για την εξαγορά της Nova σήµανε η πρόκριση στην τελική φάση της διαδικασίας πέντε επενδυτικών σχηµάτων. Ολες οι ενδεικτικές οικονοµικές προσφορές που κατέβαλαν τα πέντε αυτά σχήµατα κινούνται άνω του 1,5 δισ. ευρώ, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κ».

H BC Partners, βασικός µέτοχος της United Group, η οποία µε τη σειρά της είναι µητρική της ελληνικής Nova, προσανατολίζεται –σύµφωνα µε πληροφορίες– στην ανά χώρα εκποίηση των συµµετοχών της United, αν και στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει παραµένει ανοιχτό το ενδεχόµενο και για την ανά µπλοκ πώληση της United. Προσφορές άλλωστε έχουν υποβληθεί τόσο για τις επιµέρους τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και εταιρείες ψυχαγωγίας όσο και για τον όµιλο συνολικά. Η διαδικασία που ακολουθεί η BC Partners περιλαµβάνει δύο παράλληλους δρόµους: ο πρώτος (Plan A) αφορά την πώληση της United Group και ο δεύτερος (Plan B) την πώληση περιουσιακών στοιχείων της United Group ξεχωριστά, µε κυριότερο την ελληνική Nova.

Επί του παρόντος, πάντως, αυξηµένες πιθανότητες εµφανίζει η απευθείας πώληση της Nova. Στη διαδικασία συµµετείχαν και υπέβαλαν ενδεικτικές οικονοµικές προσφορές η ∆ΕH αλλά και το CVC, ωστόσο οι προσφορές τους ήταν –σύµφωνα µε πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία– οι χαµηλότερες.

Τα σχήµατα που προέκρινε τελικά η BC Partners και οι σύµβουλοί της είναι τα αµερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Searchlight Capital Partners και Warburg Pincus, η σαουδαραβική Saudi Telecom Company, η Εtisalat από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και το βρετανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο APAX Partners. Το mandate (σ.σ. εντολή) της αναζήτησης κατάλληλου αγοραστή έχει ανατεθεί από την BC Partners σε δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και συγκεκριµένα στην Jpmorgan και τη Morgan Stanley. Οι επενδυτικές τράπεζες που έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο «έτρεξαν» τη διαδικασία διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος την άνοιξη και πραγµατοποίησαν τις σχετικές επαφές κατά το αµέσως επόµενο διάστηµα, οπότε και υποβλήθηκαν και οι ενδεικτικές οικονοµικές προσφορές. Η BC Partners, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ελληνας fund manager Νίκος Σταθόπουλος, εξαγόρασε τη United Group το 2019 και πριν ολοκληρωθεί πενταετία και έπειτα από σηµαντικές επενδύσεις, η εταιρεία δηλώνει ότι κατάφερε να τετραπλασιάσει τόσο τις πωλήσεις όσο και τα κέρδη EBITDA, τα οποία σήµερα φτάνουν το 1 δισ. ευρώ. Μιλώντας στην «Καθηµερινή» νωρίτερα φέτος εξήγησε ότι «έχοντας ολοκληρώσει έναν πενταετή κύκλο και µε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των media να συγκεντρώνει διεθνώς το επενδυτικό ενδιαφέρον, κρίνεται πως έφτα- σε η στιγµή για την αποεπένδυση της BC Partners».

Εν τω µεταξύ, οι προοπτικές της Nova στην Ελλάδα ενισχύονται και από την πρόσφατη ενεργοποίηση της συµφωνίας ανταλλαγής περιεχοµένου µε την Cosmote. Η τριετής συµφωνία έχει ήδη αντίκτυπο στην αγορά, καθώς έχει ενισχύσει σηµαντικά τη ζήτηση για συνδροµητική τηλεόραση. Αυτό µαρτυρούν οι πληροφορίες για το πλήθος των κλήσεων που δέχονται τα τηλεφωνικά κέντρα των δύο παρόχων από ενδιαφερόµενους συνδροµητές.

Cosmote και Nova προσφέρουν δύο µήνες δωρεάν συνδροµή στους πελάτες τους οι οποίοι θα επιλέξουν το συγκεκριµένο προϊόν για κοινό αθλητικό περιεχόµενο. Οι χρήστες που έχουν συνδροµές και στους δύο παρόχους υπολογίζονται σε περίπου 50.000, ενώ οι καταναλωτές παράνοµου οπτικοακουστικού περιεχοµένου κυµαίνονται από 650.000 έως 900.000, αριθµός που αναµένεται να µειωθεί σηµαντικά µετά το λανσάρισµα του νέου κοινού προϊόντος των δύο παρόχων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, η Cosmote TV διέθετε 688.000 συνδροµητές, ο αντίστοιχος αριθµός για τη Nova τοποθετείται σε 435.000 (στοιχεία 2023), ενώ η Vodafone TV αριθµεί περίπου 200.000 χρήστες.

Ηλίας Γ. Μπέλος, Καθημερινή