Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του σχεδίου απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επέκταση της Πράσινης Ταξινομίας στην πυρηνική ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Η γερμανική κυβέρνηση το Σάββατο έστειλε επίσημη επιστολή στην Κομισιόν με την οποία τάσσεται κατά του χαρακτηρισμού της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμης, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο –όπως έχουν ήδη κάνει η Αυστρία και το Λουξεμβούργο– να προσφύγει κατά της απόφασης στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Στην ίδια επιστολή, πάντως, η Γερμανία επανέλαβε τη στήριξή της για τον ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, το Βερολίνο και η Αθήνα συντάσσονται σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το όριο εκπομπών για τις μονάδες φυσικού αερίου στα 350 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά KWH, αντί των 270 γραμμαρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο απόφασης της Κομισιόν. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε η κριτική της Πλατφόρμας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, ενός σώματος που συστάθηκε για να συμβουλεύσει την Ε.Ε. για το πώς θα επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ειδικά για την επιλογή υπαγωγής του φυσικού αερίου υπό την πράσινη ετικέτα (ακόμα και με το όριο των 270).
Σχετικά με το φυσικό αέριο, στη γερμανική επιστολή αναφέρεται ότι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρήση του καυσίμου «μπορούν να διευκολύνουν την ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών στον ενεργειακό τομέα συνολικά». Το ζήτημα αποτέλεσε αγκάθι στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς οι Πράσινοι, σε αντίθεση με το SPD και το FDP, αντιτίθενται και στο φυσικό αέριο ως καύσιμο που πρέπει να έχει ρόλο στην πράσινη μετάβαση.
Για την πυρηνική ενέργεια, σε κοινή δήλωσή τους το Σάββατο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέκμε (αμφότεροι στελέχη των Πρασίνων) επανέλαβαν την πάγια γερμανική θέση. «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκφράσαμε για μία ακόμα φορά την απόρριψη της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας [στην Πράσινη Ταξινομία]. Είναι ριψοκίνδυνη και ακριβή», αναφέρει η δήλωση.
Οπως σημειώνεται στην επιστολή, οι χαμηλές εκπομπές CO2 δεν επαρκούν για την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης. Γίνεται αναφορά στην πιθανότητα ατυχημάτων με «διασυνοριακές και μακροπρόθεσμες» συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι το ζήτημα της απόθεσης των αποβλήτων δεν έχει επιλυθεί. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «νομικές ανησυχίες» σχετικά με το αν η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας είναι συμβατή με τον Κανονισμό περί Ταξινομίας.
Μιλώντας στους Financial Times το Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Ενέργειας της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσαν ότι θα προσφύγουν κατά της Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Παράλληλα, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας, αρμόδια για το περιβάλλον, Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτήρισε «σφάλμα» τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην Πράσινη Ταξινομία. Εντονα αντίθετη ειδικά στην πυρηνική ενέργεια είναι και η Δανία.
Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού ληφθεί η τελική απόφαση από την Κομισιόν για την Ταξινομία (πιθανώς έως τα μέσα Φεβρουαρίου), θα έχουν τέσσερις συν δύο μήνες για να εξετάσουν την απόφαση, η οποία μπορεί να ανατραπεί μόνο με την ψήφο της (απλής) πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών ή της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών (τουλάχιστον 20 κράτη-μέλη που να αποτελούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ενωσης). Το δεύτερο ενδεχόμενο ειδικά δείχνει ανέφικτο.
Γιάννης Παλαιολόγος Καθημερινή