Μετά την συμφωνία κυρίων που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου της Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου και του Κώστα Μιχαηλίδη Προέδρου της Εθνικής τράπεζας σήμερα 26 Μαρτίου 2019 στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου Πρόεδρου στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τον Χαντζηνικολάου να εκλέγεται παμψηφεί. 

Με βάση την διαδικασία 

-Συμμετέχουν 9 τράπεζες 

Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha bank, Attica bank, Επενδυτική Τράπεζα, Praxia Bank, HSBC και Citigroup. 

 -Θα ψηφίσουν 7 τράπεζες, Eurobank, Εθνική τράπεζα, Alpha bank, Attica bank, Επενδυτική Τράπεζα, Praxia Bank και Citigroup. 

-Δεν θα ψηφίσει η HSBC καθώς ο νέος Γενικός Διευθυντής ζήτησε να απέχει 

-Επίσης δεν ψηφίζει η Πειραιώς καθώς ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου είναι υποψήφιος για την θέση του Προέδρου. 

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Χαντζηνικολάου και Μιχαηλίδη 

«Συμφωνία κυρίων» για την προεδρία και την προοπτική της  Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαμορφώθηκε μεταξύ του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη και του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου.  

Ο πρόεδρος της Εθνικής πήρε την πρωτοβουλία και οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με επίκεντρο την εκλογή προέδρου στις 26 Μαρτίου 2019.  

Ο Κώστας Μιχαηλίδης και Γιώργος Χατζηνικολάου συμφώνησαν σε δύο βασικά σημεία, για την ενότητα αλλά και την αναβάθμιση της Ένωσης, πράγμα που αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη.

Πρώτον, όπως πρότεινε ο ίδιος ο Κ. Μιχαηλίδης, συμφώνησαν να αποσύρει την υποψηφιότητα του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας από την διαδικασία, έτσι ώστε να μην διχαστούν τα μέλη της Ένωσης κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου και να εκλεγεί ομόφωνα ο Γ. Χατζηνικολάου. 

Δεύτερον, συμφώνησαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ένωσης, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει προτείνει και έχει παρουσιάσει ο Κ. Μιχαηλίδης  σε όλους τους τραπεζίτες.  Σκοπός είναι να γίνει η Ένωση πιο παραγωγική, με δεδομένο ότι ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε φάση μετασχηματισμού και, επίσης, να αποκτήσει η Ένωση μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με την ελληνική κοινωνία. 

Στην διαδικασία εκλογής στις 26 Μαρτίου 2019, συνεπώς, για την ανάδειξη του προσώπου που θα διαδεχθεί τον επιτυχημένο Ν. Καραμούζη στην προεδρία της Ένωσης, είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί ομόφωνα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου, του οποίου η υποψηφιότητα είχε προσδιοριστεί πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μιχαηλίδη. 

Εξίσου βέβαιο, όμως,  θεωρείται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής θα επιμένει συνεχώς στην ανάγκη αναβάθμισης της Ένωσης και την ανάληψη  μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, δουλεύοντας και πιέζοντας προς αυτήν  την κατεύθυνση.  

Η συμφωνία με τον Γ. Χατζηνικολάου άλλωστε, προβλέπει ότι ο Κ. Μιχαηλίδης θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης του μετασχηματισμού της Ένωσης και από το ρόλο του ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. 

Στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη, η τραπεζική αγορά πιστώνει δύο σημαντικά στοιχεία των εξελίξεων: 

 Πρώτον, ότι τάραξε τα νερά με την υποψηφιότητα του, ανεβάζοντας τον πήχη για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και 

Δεύτερον, ότι λειτούργησε θεσμικά και πραγματικά ως ένας καθαρά συστημικός παράγων σε όλη αυτή τη διαδικασία.

www.bankingnews.gr