Αξιόλογη ήταν φέτος η ελληνική παρουσία στην Alimentaria, τη σηµαντικότερη έκθεση τροφίµων και ποtών στην Ισπανία, που πραγµατοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τις 4 έως τις 7 Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, µαζί µε την Τουρκία, ήταν οι δύο χώρες που ξεχώρισαν για τον διπλασιασµό του χώρου τους, σε σύγκριση µε προηγούµενες συµµετοχές τους, σύµφωνα µε τους διοργανωτές.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το Γραφείο Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, συνολικά συµµετείχαν 27 ελληνικές εταιρείες, ενώ τη διοργάνωση της ελληνικής αποστολής ανέλαβε η εταιρία Promo Solutions ΕΠΕ. Οι εταιρείες που συµµετείχαν ήταν οι εξής: Περιφέρεια Αττικής: Πίτες Αλεξάκη, Tsanos Bakery, Αττική Μελισσοκοµική, Παύλος Πετράκης ΑΕΒΤΕ (Natural Path), Chocotime, Δ. Ε. Θωµαδάκης & Υιοί, Βιοτύρ, Γεωδή, Μελίτιµον. Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας: Αγροτικός Συνεταιρισµός Ταξιάρχη, Stayia Farm, Κεντρής ΑΕ, Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Γεώργιος Χαλβατζής, Το Μέλι της Αρκούφας, ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράµας. Περιφέρεια Ηπείρου: Νικόλαος Κολιονάσιος, Ι. Χαβέλας και Σία, Μακατσέλης & Υιοί, Αφοί Καραγιώτη, Φάρµα Μετσόβου, Ελευθερία Δ. Μπούµπα, Ντόπια Κρέατα Πρεβέζης, Γεωργίου Δέσποινα, Μπέης Φίλιππος. Ατοµικοί Εκθέτες: Βάµβαλης Τρόφιµα, ΜΕΒΓΑΛ, Agrophoenix.

Ικανοποίηση για την επισκεψιμότητα του ελληνικού περιπτέρου

Το ελληνικό περίπτερο πλαισίωναν δύο Έλληνες σεφ, οι οποίοι παρουσίαζαν καθηµερινά γευστικές απολαύσεις, ο Κωνσταντίνος Βασάλος και η Περιφέρεια Αττικής µε τον δικό της σεφ. Η επισκεψιµότητα του ελληνικού περιπτέρου κινήθηκε σε λίαν ικανοποιητικά επίπεδα, ιδίως την δεύτερη και τρίτη ηµέρα διεξαγωγής της έκθεσης, µε τις συµµετέχουσες εταιρείες να δηλώνουν ικανοποίηση για την επαναφορά των κλαδικών εκθέσεων του τοµέα τους και να καταγράφουν σηµαντική εξωστρέφεια µέσα από τη συµµετοχή τους, καθώς οι περισσότερες µεταξύ αυτών παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην εν λόγω έκθεση.

Στη συγκεκριµένη έκθεση, ακόµη, µετείχε µε µεγάλο περίπτερο 48 τ.µ. η κυριότερη εισαγωγική εταιρία διανοµής και πώλησης σε φυσικό κατάστηµα όσο και διαδικτυακά, ελληνικών τροφίµων και ποτών, που δραστηριοποιείται στην Ιβηρική εδώ και δέκα έτη, Οlimpo Gourmet. O ιδιοκτήτης της εταιρίας, Ιωάννης Μαλαµατίνης, διατηρεί την έδρα του εισαγωγικού οίκου στη Βαρκελώνη. Η Οlimpo Gourmet εκπροσωπεί µία ευρύτατη σειρά ελληνικών διατροφικών προϊόντων, αποσταγµάτων (λ.χ. τσίπουρο Αποστολάκη Θεσσαλίας) και οίνων (Mπουτάρη και Τσάνταλη), αρτοσκευασµάτων, γαλακτοκοµικών (λ.χ. γιαούρτι και κεφίρ Κουκάκη), κατεψυγµένων, γλυκισµάτων κ.ά., ξεπερνώντας τις 300 αναφορές διαφορετικών προϊόντων.

Σύµφωνα µε το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης, σε σχέση µε άλλες, σηµαντικές για τη χώρα µας ευρωπαϊκές αγορές, πολλές ελληνικές εταιρείες τώρα ανακαλύπτουν την Ισπανία, των 47,3 εκατ. καταναλωτών και η συστηµατική της προσέγγιση µπορεί να έχει θετικά αποτελέσµατα σε πολλούς εξαγωγικούς τοµείς για την Ελλάδα.